Dr Nataša Dimitrijević, književnica: Mene su oduvek privlačili filmovi u kojima su junaci obični ljudi

Loading

Mene su oduvek privlačili filmovi u kojima su junaci obični ljudi. Ljudi koji nisu superheroji niti imaju super moći, već obični, najobičniji čovek koji se svakodnevno suočava sa jednim od najvećim izazovom koji se zove Život.

Taj moj junak – običan čovek, on radi i živi onako kako najbolje zna. Muči se, nada se, ostvaruje svoje snove, ali isto tako, često i propada. Život mu podmeće razne zamke, on se sapliće, pada, puzi… I baš kao i u stvarnom životu, tako i u mom filmu, junak se suočava sa životnim problemima sasvim sam. A na jedan problem koji mu život zaverenički šalje, nadovezuje  se i drugi. Kao da je život, eto baš tada, nanjušio slabost, krhkost tog mog junaka. U trenutku u kome deluje da je on pobeđen, problemi se umnožavaju dok se on još uvek bori. Sa jednim, sa drugim, trećim problemom… I sada već svestan svoje nemoći, sluti da je nadigran.

I taman kad pomislim kako moj junak odustaje, jer su sile tame ponekad prejake za mog junaka – običnog čoveka, u filmu, baš kao i u životu, dešava se obrt. Tenzija se oseća, mada se izlaz još ne da naslutiti. Pomislim, možda je ipak naučna fantastika, postaće superheroj, obućiće elastično svemoćno odelo, staviće neku supermasku na licu, ili će se dokopati nekog prastarog supermoćnog mača, oružja… Ipak, moj junak – običan čovek, samo kratko uzdiše i žmuri. Razmišlja.

Trenutak osvaja prostornu tišinu. Junak se nekako sa poda pridiže. Ali, njegovo lice nije više tamno i bolno. Njegovo telo deluje jako. U njemu kao da isijava neka svetlost iz grudi, te izgleda krupniji i snažniji. Kao da nije onaj isti junak koji je maločas na podu srhkan pao. Već sada stoji uspravno, stabilno na svojim nogama, snažnim stopalima koja miruju. Stoji širom otvarenih očiju, stisnutih zuba, četvrtaste vilice. Širokih ramena, sakupljenih šaka. Moj junak – običan čovek izgleda kao superjunak. Bez superodela.

Rešen da još jednom pokuša. Da se okrvavi u borbi zvanoj Život. Jedinim supermoćima koje ima. Golim rukama i srcem u grudima.

Da još jednom pokuša. Možda i pobedi.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor