UNS: Pretest zbog pretnji redakciji “JUGmedia” posle emitovanja filma na srpskom i albanskom jeziku

Loading

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због претњи које је редакција портала „Југмедија“ добила преко Фејсбука након објављивања вести о пројекцији филма „Сви смо различити и лепи“ на српском и албанском језику и тражи да Тужилаштво за високотехнолошки криминал пронађе ко је претио новинарима ове медијске куће.

  • „Издајници бедни, све бих вас поклао“, „проклете вам биле паре и децу њима сунетиле“, „постали сте ОВК“-  само су неки од коментара који су на Фејсбук страници објављени испод линка ка вести о пројекцији филма „Сви смо различити и лепи“, који је снимљен под покровитељством УНХЦР-а, поводом Светског дана избеглица.
  • Вест  је објављена и на албанском језику јер је филм настао  у оквиру  пројекта „Културна оријентација и размена у јужној Србији“ у коме су учествовали студенти Филозофског факултета у Нишу, млади Албанци из Прешева и млади из избегличког центра.
  • Главна и одговорна уредница „Југмедије“ Милица Ивановић каже за сајт УНС-а да је претње пријавила полицији и да би требало да Тужилаштву за ВТК сутра да изјаву.
  • Истакла је да претње нису пријатне и да нико из редакције, упркос тензијама на КиМ, није очекивао да као одговор на текст о љубави и миру неко напише коментар којим се шири говор мржње.
  • „Стално живимо у кризи, а млади људи су направили филм о миру, разумевању и суживоту на КиМ. Сматрам да је то била права ствар. Мислим да као медиј који је регистрован на југу треба да пишемо и на бугарском и албанском језику. Непоходно је да се приближимо албанској омладини. Тај текст је био најчитанији два дана“, истиче  Ивановић.
  • УНС истиче да употреба језика националних мањина у медијима на српском језику не сме да има за последицу угрожавање безбедности новинара који раде у тим медијима.
  • УНС подсећа да су претње новинарима неприхватљиве и да аутори таквих садржаја морају да одговарају.
MILICA IVANOVIĆ, POZNATA LESKOVAČKA NOVINARKA, GLAVNA UREDNICA SAJTA JUGMEDIA

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: