Gimnazija “Stevan Jakovljević”: Uspeh na međunarodnom konkursu za najbolju fotografiju

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Гимназији „Стеван Јаковљевић“ у Власотинцу, свечаним уручењем награда за најбоље пристигле фотографије на конкурсу „Terra Ностра, Schola Ностра“, завршен је међународни пројекат сличног имена „Terra Ностра, Маре Нострум“ на коме су ученици ове школе радили током протекле године. Требало је прогласити три најбоље фотографије, али пошто је пристигло много квалитетних радова, жири је одлучио да награди осам ученика.

Фото-конкурс је расписан у оквиру међународног eTwinning пројекта „Terra Ностра, Маре Нострум“ са циљем промовисања симбиозе природног окружења и објекта, који је човек направио, у овом случају Гимназије „Стеван Јаковљевић“ у Власотинцу.

„Пристигло је мноштво фотографија које су на изузетан начин забележиле разноликост биљних врста у школском дворишту Гимназије. Жири није имао лак задатак! Гордана Саничанин, проф. ликовне културе, Јадранка Ђокић, проф. географије и проф. Игор Ранђеловић, проф. музичке културе и предмета уметност и дизајн, су након пажљивог разматрања прогласили победнике овог фото-конкурса“, објаснила је проф. Биљана Пиповић оснивач и покретач пројекта.

Прво место су поделиле Катарина Димитријевић III/2 и Јелена Милошевић III/2, обе ученице Гимназија, а ментор им је Биљана Пиповић. Друго место је освојила Милица Јовановић И2 из исте школе, чији је ментор проф. биологије Биљана Шушулић. Треће место је припалало Кристини Коцановић В3, ученици ОШ „Синиша Јанић“, којој је  ментор Славиша Шушулић, професор српског језика и књижевности.

Остала места освојили су гимназијалци и то следећим редоследом: Елена Костић I/2, Ангелина Митровић II/2, Марко Шушулић II/3 и Марта Митровић II/1. Њихов је ментор Биљана Шушулић, професорка биологије.

„Велико хвала свим ученицима који су послали своје фотографије и на тај начин показали своју љубав према природи и жељу да се заштити природно окружење и сачува наша планета. Све фотографије су одлично дочарале зелену душу наше школе у свој њеној лепоти. Такође желим да се захвалим цењеном жирију на одвојеном времену и посвећености истом циљу. Ово је тек почетак интердисциплинарног пројекта који ће се бавити каталогизацијом биљних врста у дворишту Гимназије. Али, о томе наредне школске године!“ поручила је професор Биљана Пиповић.

Иначе, поменути конкурс је пета пратећа активност пројекта на коме су ученици трећег разреда радили са вршњацима из Италије, Француске и Португалије. Гимназијалци су у виртуелном простору, користећи доступне ИКТ алате, размењивали знања и искуства из области заштите животне средине. Активности којима су се бавили у виртуелном простору на глобалном нивоу, и те како су значајне и у локалном окружењу, те су они са својом професорком Биљаном Пиповић организовали низ активности у својој локалној заједници као што су два хуманитарна догађаја, када су продајом слатких и сланих ђаконија (које су сами правили) и продајом медоносног биља прикупљали новац за чланове Хуманитарних фонација Покрени живот и Буди хуман. Пиповић је такође за све ученике основних и средњих школа на територији Општине Власотинце организовала конкурсе Пола сата за нашу чаршију, литерарни и фото-конкурс. Циљ ових конкурса је био исти – подизање свести о потреби да живимо у здравом и лепом окружењу.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: