Škola stripa “Nikola Mitrović Kokan”: Svečano otvaranje 25. Balkanske smotre mladih strip autora 30. juna

Loading

LESKOVAC. – Sveča otvaranju jubilarne 25. Balkanske smotre mladih strip autora u galeriji Leskovčakog kulturnog centra u petak, 30. juna u 20 časova.

Centralna izložba je ove godine u slavu jubileja retrospektivnog karaktera, jer donosi izbor od šezdesetak plakata prethodnih 25 balkanskih smotri. U pitanju je naročita forma strip turizma, budući da svaki plakat pokazuje nekog od poznatih domaćih i stranih strip junaka na nekoj od znamenitih leskovačkih lokacija. Tako su u izvođenju strip autora sa čitavog Balkana, ali i iz Italije, Danske, Nemačke, Čilea, Francuske, Brazila i Argentine, nastali prizori koji pokazuju Supermena, Betmena, Mikija Mausa, Alana Forda, Zagora, Asteriksa, Spajdermena, Konana u Spomen Parku, ispred Leskovačkog kulturnog centra, Pozorišta, Muzeja, Biblioteke, Gimnazije, Tehnološkog fakulteta, spomenika Tomi Zdravkoviću, na gradskom trgu, u Caričinom gradu, u Skobaljić gradu, kod raznih leskovačkih spomenika i na brojnim drugim leskovačkim lokcijama. Sve plakate dizajnirao je leskovački strip autor i karikaturista Jurica Dikić.

  1. jubilarnu Balansku smotru će otvoriti gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. Na otvaranju će biti dodeljenje nagrade za doprinos srpskom stripu, za najbolji satirični strip, kao i nagrada Prijatelj stripa. Po prvi put se dodeljuje novouspostavljena nagrada za doprinos Balkanskom stripu koju dodeljuje tročlani međunarodni žiri, a sem toga od ove godine nagrade će dodeljivati i gradovi sa kojima je Leskovac pobratimljen po stripu, Sofija (Bugarska) i Brašov (Rumunija), kaže Marko Stojanović, profesor engleskog jezika, najzaslužniji za ogromne uspeše Škole stripa.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: