Vlasotince. “Kapetan Džon Piplfoks” Duška Radovića u režiji Svetlane Pešić

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Власотиначка публика у тридесето јунско вече, у сали биоскопа, са много одобравања прихватала представу Капетан Џон Пиплфокс, по легендарном тексту из школске лектире, знаменитог дечијег писца Душка Радовића у извођењу најмлађих чланова Културно уметничког друштва „Синиша Јанић“ , дечије драмске групе „Хаос“, у режији Светлане Пешић и кореографију Далибора Коцића.
Дечији глумачки ансамбал углавном чине ученици петог разреда власотиначке Основне школе „Синиша Јанић“ , и то махом девојчица, са два дечака „ за заклетву“. Потребно је истаћи да су деца учествовала у свим фазама и формама рада на представи, дете је костимограф, деца су се сама шминкала и осмисли своје (са прилично претераним ентузијазмом) маске. Редитељка је покушала да се што мање уплиће у те сегменте, дајући предност васпитној улози дечијег позоришта, јер је важно да деца сазнају шта све чини рад на једној представи и да се науче да сарађују и један другога допуњују. Они нису само први пут ступили на „даске које живот значе“, са много одговорности ( и много труда да се превазиђе дебитантска трема), они су, уз несебичну сарадњу новог директора Културног центра, започели нови круг рада овог друштва, које је „тиховало“ безмало целу деценију, због реконструкције зграде и сале биоскопа и оног опаког вируса, што је зауставио сваку колективну активност . Показало се да у Власотинцу позоришне публике има и судећи по броју присутне деце, иако је време школског распуста и путовања на годишње одморе, ни у будућности гледалаца неће недостајати. Такође, ова прилика је показала, нашем Власотинцу, традиционално богатом талентованим глумцима, ни убудуће неће фалити, како их је чувени Зоран Радмиловић називао „извођача драмских радова“, јер смо у овој дечијој дружини препознали неколико изузетно даровитих. Ова представа, на неки начин је израсла из школске представе-експеримента који је уприличио професор српског језика Славиша Шушулић. Том приликом су деца исказала велико одушевљење могућношћу да наступе у „правом позоришту“ и био би велики грех не пратити то интересовање и њихове жеље, тим пре што мало место деци не пружа довољно културних садржаја. Позориште, певање, плес, јавни наступи, врло су важни за правилни духовни развој и одрастање. Доприносе подизању самопоуздања код деце, оснажују и упућују на значај колективног делања.
„Ко није присуствовао позоришној представи у којој глуме деца, тај не зна шта је сублимирана радост драмског израза. Деца имају у себи исконски људску потребу за игром, која је суштина позоришта, зато њихов наступ изазива толико емоција код одраслих и толико искреног прихватања од најмлађих гледалаца“, истакла је Светлана Пешић.
Културно уметничко друштво већ планира нове представе дечијег и омладинског ансамбла.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: