Leskovac: Slučaj turske kompanije Džinsi”, opomena politici Srbije o subvencijama

Loading

ЛЕСКОВАЦПомоћ страним компанијама да у Србији отварају фабрике, уз бројне погодности, полако се, изгледа, враћа као бумеранг. Такав закључак се намеће после сувопарног, али поражавајућег саопштења разаслатог радницима компаније Џинси, али се, што је још трагичније, могу да очекују и друге приче о “(не)способности страних инвестотора у Србији, којима је она дала све што је било потребно да успеју. Нажалост, последња дешавања говоре да је изневерено гостопириство актуелне власти…

 • Поводом најновијих дешавања у Лесковцу огласио се и ГО Народне стране који преносимо у целини уз наслов: “Чиме је купљено ћутање Горана Цветановића до ликвидације Џинсија?
 • “Чиме је то овај страни инвеститор заслужио да је градска власт гурала испод тепиха огромне дугове која је ова фирма оставила грађанима Лесковца и толерисала катастрофално понашање према радницима. Да ли је инвеститор нечим задужио Горана Цветановића?
 • Питање за челнике Града Лесковца, како то да у ,,златном добу” почињу отпуштања радника и поред свих субвенција које држава одваја из буџета? Докле ће трајати тај тренд? Сетимо се да је отпуштено 70 радника у Власотинцу из фабрике ,,Грунер“.
 • Колико дугова према јавно-комуналним предузећима има ,,Џинси“?  Колико ће то коштати град Лесковац ?  Да ли радници стварно не треба да брину и из ког фонда ће бити исплаћене заостале зараде ?
 • Зашто челници града нису благовремено одреаговали, иако је било очигледно да предузеће има великих финансијских проблема у сервисирању дугова према јавним предузећима и платама радника, које су касниле и које касне већ више од пар месеци?
 • Како то да се фирма која је годинама пословала на ивици закона, користиће све механизме и аномалије закона, успела да умаклне властима у Лесковцу?
 • Пример избегавања плаћања пореза је улаз сировина и материјала пред крај фискалне године, а смањени излаз робе, што доводи до фиктивног негативног биланса у пословању, како би се намерно добило ослобађање пореза од државе.
 • Питање за челнике града, зашто је изостала реакција када је  руководство фабрике Џинсија имало у континутитету лош однос према радницима, тако да су у већини били мобинговани, исти отпуштани приликом повратка са боловања, па и трудничког, као и неадекватно продужавање уговора од по месец дана, што доводи до ефекта држања радника у константној неизвезности за сигурност посла?
 • Како то да је у фирми толики низ година био забрањиван и оспориван било какав синдикални рад и други вид самоорганизовања радника?
 • Да ли политичари који воде наш град и нашу земљу, сматрају да ће на стотине породица да падне на терет буџета?
 • Колико уступака је компанија Џинси добила од града у виду субвенција и пословног простора?
 • Шта је било са оним новим радним местима које је руководство „Џинсија“ заједно са председником Александром Вучићем обећавало у предизборним кампањама.
 • Позивамо све оне који су у више наврата свечано отварали једну те исту фабрику, Небојшу Стефановића, Горана Цветановића, Александра Вучића да сада и свечано затворе фабрику и народу одговоре на сва ова питања која Народна странка поставља.

С поштовањем, Градски одбор Народне странке Лесковац

Видети овде реакцију једног од удружења

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: