Leto u Vlasotincu: Dečji muzički etno festival “Anđeoski glas”

Loading

Прва недеља Лета у Власотинцу завршена је синоћ одржавањем дечјег музичког етно фестивала „Анђеоски глас“. Дечји фестивал одржан је по седми пут, а у Власотинцу по други пут, под слоганом „Културом против насиља“.
Циљ је афирмација младих талената, очување и неговање традиције и културе. Ову манифестацију организовало је удружење Безбедно дете у сарадњи са Кабинетом за развој и унапређење неразвијених општина, а у сарадњи са Културним центром Власотинце. Многобројни присутни могли су да чују такмичаре из Власотинца, Лесковца, Бора, Шапца, Београда, Петровца на Млави али и госте из Републике Бугарске.
„Драго ми је да се дружимо са најмлађима који на специфичан начин негују и од заборава чувају своје корене, доносе нам радост, љубав и искреност дечјег срца. Веома је битно да свако од нас чува своје корене и своје порекло“, рекла је Јелена Ђокић, председница удружења Безбедно дете.
Учесници су се такмичили у соло певању, дуетима и музичким групама, а присуствовали су Игор Јурић, оснивач фестивала, Саша Ђорђевић, испред Кабинета министарства за развој неразвијених општина и Милена Поповић, државни секретар Министарства туризма и омладине. Такмичење је пратио и оцењивао трочлани жири: Бојан Ценић, професор музичке културе, Игор Ранђеловић, такође професор музичке културе и Братислав Валчић, директор Културног центра.
Најзаслужнијима за одржавање фестивала организатор је уручио захвлнице, те су их добили Игор Јурић, Саша Ђорђевић, Милена Поповић, Братислав Анђелковић – Бата из Вучје, Културни центар Власотинце и књижара Чичак из Лесковца. Захвалницу је добила и најбројнија музичка група „Ђурђевак“ из Бора.
„Све оно што нам се данас дешава можемо да променимо уз ову децу, уз ову песму, ову традицију, можемо да покажемо да постајемо бољи људи. Насиље ће нестати онда када ми покажемо више љубави и поштовања према свима“, рекао је Игор Јурић, захваљујући на урученом признању.
У име Кабинета министра без портфеља Новице Тончева, присутне је поздравио Саша Ђорђевић, истичући да му је посебно драго што кабинет овог министра учествује на једној оваквој манифестацији, да кабинет подржава фестивал по трећи пут, те да се нада да ће и наредних година наставити у истом смеру.
Бата из Вучја је рекао: „Драго ми је што на овај начин чувамо корене, обичаје, традицију, спајају младе да трају и да знају шта је њихово, јер само тако опстајемо и трајемо.
Милена Поповић се захвалила рекавши, хвала вам што чувате оно што имамо.
Директор Културног центра је истакао да ће ова установа и у наредном периоду афирмисати младе.
У категорији соло песме треће место освојила је Божидара Георгијева, друга је била Христина Јовић а прво место освојила је Анђелија Черкасов.
У категорији дует треће место припало је Лазару Мицићу и Љубици Остојић, друго место Исидори Ранђеловић и Христини Јовић а прво место Анастасији Богдановић и Владани Данојлић.
У категорији музичких група треће место припало је гостима из Бугарске „Пастренец јуниор“, друго место групи „Бисерје“ а прво место групи „Ђурђевак“. Oрганизатор је за учешће на фестивалу свим такмичарима уручио захвалнице, а победницима и пехаре у виду харфе.
Овогодишњи лауреат фестивала је Јелена Глигоријевић за извођење песме „Судбо моја“.
Фестивал је отворила једна од прошлогодишњих победница Нина Валчић, која је у пратњи гостију из Бугарске извела песму „Дуње ранке, крушке караманке“.
Овом приликом уметнички руководилац Асен Асенов је организаторима, представницима удружења Безбедно дете и Културном центру уручио пригодне поклоне, рекавши да се нада још бољој и успешнијој сарадњи.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: