CMTDO: Raspisan peti nagradni konkurs “Slađana Veljković” – dodeljuju se tri ravnopravne nagrade

Loading

VRANJE – Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO), na dan kada je preminula novinarka Slađana Veljković, raspisuje tradicionalni  peti po redu nagradni konkurs koji nosi njeno ime.

Ove godine zbog brojnih tehničkih i organizacionih problema, došlo je do izmene, pa umesto da na današnji dan kada je Centar tradicionalno dodeljivao nagrade, raspisujemo konkurs.

Centar dodeljuje tri ravnopravne nagrade – statue autorsko delo Negovana Jovanovića,supruga pokojne Slađane. Sponzor ovogodišnje novinarske nagrade “Slađana Veljković” je otkazao sponzorstvo tako da se time tradicija dodele novčanog dela nagrade prekida.

NAGRADA SE DODELJUJE U TRI KATEGORIJE:

– za najbolju reportažu

– za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima

– za novinarski poduhvat

KO MOŽE UČESTVOVATI NA KUNKURSU?

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (štampani mediji, radio, televizija i online) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku. Predloge za nagradu šalju novinari, redakcije i udruženja.

ADRESA I ROK ZA PRIJEM RADOVA:

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu: nagradasladjanaveljkovic@gmail.com najkasnije do poslednjeg dana novembra 2023. godine. U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2022. do 8.jula 2023. godine.

ŽIRI ZA NAGRADU

I ove godine odluku o dobitnicima doneće stručni žiri na čijem je čelu Momčilo Popović, šef DESK -a “Večernjih novosti” iz Beograda.

DODELA NAGRADA

Novinarske nagrade “Slađana Veljković” biće dodeljene sredinom decembra.

Novinarka Slađana Veljković je preminula na današnji dan pre dvanaest godina, posle kraće i teške bolesti. Slađana Veljković (1970-2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

REČ ORGANIZATORA:

Sa velikim žaljenjem, saopštavamo da smo ove godine bili u velikoj dilemi da li da konkurs rapišemo. Odustajanje od sponzorstva kompanije koju ne želimo da pominjemo u saopštenju, nam je stvorilo dodatne probleme. Ali, veliki broj kolega koji se raspitivao o datumu konkursa i iz poštovanja prema Slađani Veljković odlučili smo da uvedemo organizacione promene. Sastav organizacionog odbora za dodelu nagrade je izmenjen zbog smrti dvojice kolega, oca Slađaninog, Dragana Veljkovića i kolege Saše Stojkovića. Želimo da se zahvalio kompanijama, BAT, Alfa plam, Knauf insulation i Coca Cola, sa kojima je bilo zadovoljstvo sarađivali. Hvala i šefu DESK -a Večernjih novosti koji revnosno predsedava žirijem od osnivanja nagrade. Voleli bi smo kada bi se na ovoj listi našao veći broj kolega sa kojima je Slađana radila, ali nije tako… U svakom slučaju, ove godine koja je prekretnica pozivamo vas da pokažete da novac nije jedini motiv za učešće na ovakav konkurs i kao i do sada prijavite radove. Želeli smo da dan njene smrti bude dan okupljanja kolega i razmene profesionalnih mišljenja, nadamo se da će i pominjenje njenog imena na današnji dan biti motiv da ova nagrada uprkos u svemu živi i dalje.

S poštovanjem Jelena Stojković, predsednica UO Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: