“Neda Arnerić – čarobna melanholija”, priredila Anita Panić, promocija u Kulturnom centru

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ. – У Соби старе српске графике Завичајног музеја представљена је монографија о Неди Арнерић ’’Чаробна меланхолија’’, аутора и приређивача Аните Панић. Књига о једној од највећих филмских глумица са југословенских простора објављена је у издању Филмског центра Србије, а премијерно је промовисана у Југословенској кинотеци.

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О НЕДИ АРНЕРИЋ – ЧАРОБНА МЕЛАНХОЛИЈА ВЕЛИКЕ ГЛУМИЦЕ

„Ово је прича о великој звезди тужних очију, чуду од детета, жени велике енергије и велике патње. О жени сатканој од нежности, софистицираности племићког порекла и велике љубави према људима. Њене улоге чине филмску хронологију југословенског филма јер је Неда Арнерић последња глумачка хероина која је уз Милену Дравић, Драгана Николића и Љубишу Самарџића, била симбол филмског платна некадашње државе“, истакла је Анита Панић.
Она је Неду Арнерић најпре упознала као „ликовњака“ у галерији „Атриум“ у Београду, коју је велика глумица водила јер је по образовању била историчар уметности.
У књизи о великој глумици говори тридесетак уметника међу којима су Душко Ковачевић, Раде Шербеџија, Милош Радивојевић, Светозар Цветковић, Лазар Ристовски, Феђа Стојановић, Милица Краљ, Елизабета Ђуревска…
“Неда Арнерић била је звезда и на европском филмском небу, а велика звезда на југословенском и српском филмском небу. Морамо имати у виду да је она засијала још у раном детињству и да је за глумце и глумице и са највећим даром и посвећеношћу тешко исијавати више од пола века. Код Неде су љубав и пријатељства била на вишој цени од њене филмске славе и она је ту цену храбро плаћала. Та чаробна меланхолија коју је кроз филмове носила на свом прелепом лицу и телу, мање је била резултат амбиције и глумачке технике, а више стварних и дубоких емоција. Мали број врхунских глумаца и глумица у властитим каријерама и животима исијава тако дуго, а још мањи број њих се гаси по жељи властитог срца“, речи су Милоша Радивојевића, редитеља и сценаристе.
Током представљања књиге приказан је видео материјал сачињен од инсерата из најбољих филмова Неде Арнерић на којима су антологијске сцене велике глумице, као и кратак видео запис сачињен од фотографија из монографије.
Луксузна монографија у тврдом повезу садржи око 300 фотографија.
Неда Арнерић је у каријери дугој скоро пола века играла у четрдесет позоришних представа и преко стотину филмова. Самоуверено је владала кадром и камера ју је напросто обожавала. Прву улогу је добила са само 13 година, у филму „Сан“, Пурише Ђорђевића. Већ је са 15 година у тинејџерском хиту „Вишња на Ташмајдану“ постала права домаћа звезда. Њен глумачки таленат и харизму на великом платну уочили су и ван наше земље. Уследила је интернационална каријера. Играла је у Америци, Француској и Италији. Неда је ипак одлучила да се врати на домаћу сцену. Сребрна и Златна арена у Пули и Награда за животно дело „Павле Вуисић“ доказ су њене глумачке посвећености.
О АУТОРКИ МОНОГРАФИЈЕ
Ауторку монографије, Аниту Панић власотиначка публика је упознала током представљања монографије „Милена Дравић или кључ снова“. Дугодишњи је телевизијски аутор, документариста и писац. Каријеру је започела на Радио Београду, а потом је радила и на Телевизији Београд као уредник, сценариста и редитељ. Реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова, за које је награђивана на међународним фестивалима. Аутор је монографија о познатим глумцима Петру Краљу и Милени Дравић. Члан је Удружења филмских уметника Србије.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading