Crna Trava epsko-lirski kraj juga Srbije

Loading

ЦРНА ТРАВА – Црна Трава је епско-лирски крај. Епски, јер уме да цени херојске врлине, да се бори и не предаје. Лирски, јер уме да се радује, да живи, да воли, да се одушевљава и поноси свим оним што га краси.

На 66 км удаљености,  југоисточно од Лесковца, у горњем сливу реке Власине, на надморској висини од 920 метара, између планина Чемерника, Острозуба и Плане, налази се живописна котлина у  чијем је центру, на ушћу Чемерчице у Власину, општински центар – варошица Црна Трава.

Околне шуме и травнате површине, чиста и нетакнута природа окружују дивну варошицу Црна Трава која по свом природном положају и конфигурацији терена неодољиво подсећа на орловско гнездо. Широки видик живописних предела који личе на шарене тепихе у магличарском плаветнилу са дебелим хладовинама у најтоплије годишње доба, поред шума богатим дивљачима, идеалних терена за зимске спортове и плаже на Власинском језеру које јеудаљено 10 км од Црне Траве, представљају шири простор општине и чине комплетан услов за широку посету домаћи и страних туриста током целе године.

Општина Црна Трава заузима површину од 318 Км2. Има 25 насељених места. Припада Јабланичком округу и најмања је општина у пограничној зони.

Шире посматрано подручје општине Црна Трава оивичено је Грделичком клисуроми долином Јужне Мораве са запада, огранцима Суве планине са севера, србско – бугарском границом са истока и Власинским језером са југа.

Опширније видети о в д е:

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading