Otvoren 15. festival “Ledamus” – Leskovački dani muzike

Loading

У Лесковачком културном центру отворен је 15. по реду фестивал ЛЕДАМУС – Лесковачки дани музике.

Престижни фестивал отворио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић речима: „ЛЕДАМУС се, као озбиљан и престижан музички фестивал, позиционирао високо у области класичне музике како у нашој земљи, тако и много шире. Овај фестивал је одлична прилика да се представи оно што је најбоље у музичком животу нашег града, али и музичка достигнућа других средина.

Желим да овом приликом одам велико признање Музичкој школи „Станислав Бинички“, која успешно организује овај престижни музички фестивал и ове године обележава један леп јубилеј, 15 годин арада. Хвала вам што ће Лесковац у данима пред нама живети у ритму уметничке музике. Ви сте светионик културе нашег града и желим вам много успеха у свим активностима којих ће бити у будућности.

Један смо од ретких градова који преко 9% укупног буџета улаже у културу. Подржаваћемо и надаље овакве дођађаје како би наши суграђани уживали у врхунским културним догађајима.“

Директорка Музичке школе Станислав Бинички Биљана Миљковић захвалила се Граду на подршци и рекла: „Поносно могу да кажем да живимо у граду који постаје све већи и значајнији центар уметности и културе.

Ове године имаћемо прилику да угостимо Скопски дувачки квинтет, ансамбл Libero quatro tango, Trio CORDA, као и уметнике Анђелу Братић, Соњу Шарић, Нину Фуштар и Николу Цветковића. Традиционално на ЛЕДАМУС-у имамо и концерте Камерног оркестра Аморозо, Вокалне групе Либеро и Женског вокалног ансамбла Старс.

Желим да се захвалим, пре свега, Министарству културе и Граду Лесковцу који су наши стални покровитељи, као и спонзорима Невени Лесковац, Невени Колор, Поликлиници Вип медикал, Дунав осигурању и винарији Стари дани. Велико хвала и свим институцијама културе нашег града, Православној цркви у Лесковцу, као и свим медијским кућама које прате и подржавају наш фестивал.“

Маја Цакић, оснивач и уметнички директор ЛЕДАМУС-а је данас казала да ће фестивал бити обележен концертом који ће бити „и  наш и светски“. „Када сам пре 15 година покренуча овај фестивал, носила сам се мишљу да град који има свој камерни оркестар, један од најбољих дечјих хорова у Европи, који има тако велику музичку школу, заслужује и д аима свој фестивал уметничке музике. Кренули смо скромно, са неколико концерата. Уследила је подршка града и Министарства, а одувек смо имали подршку публике, зато смо и израсли у овакав фестивал.“

На крају обраћања Маја Цакић је казала да се повлачи са места уметничког руководиоца фестивала, након одласка у пензију и да исти препушта својим колегама.

Др Александра Паладин, музиколог и теоретичар медија, главни и одговорни уредник часописа Музичка класика, такође се обратила на отварању фестивала и рекла:

„Петнаести фестивал који је пред нама свакако је својеврсни јубилеј, а такви тренуци су време које даје за право да се осврнемо уназад, да видимо траг који смо оставили и да се на тој доброј традицији праве планови за будућност. Када се данас у музичкој и културној јавности говори о ЛЕДАМУС-у на њега се гледа као на одлични културни бренд града Лесковца који је за деценију ипо публици представио неке од водећих имена светске културне сцене“, – и додала да је подршка локалне самоуправе коју пружа овом фестивалу од неизрециве важности.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor