Časopis “Osvit” – Leskovac priredio Danilo Kocić, publicista

Loading

ЛЕСКОВАЦ. – Часопис “Освит”, нова серија, представља лесковачке и афористичаре пореклом из Јабланичког округа. Ауторима ће бити подељени бесплатни примерци. Објављивање часописа помогла је локална самоуправа Лесковац у оквиру пројеката из културе. Часопис је приреди новинар Данило Коцић.

МАЛИ КРУГ ВЕЛИКИХ ЉУДИ

  • Александар Чотрић, књижевник: Данило Коцић – Повратак у будућност (лесковaчки афористички круг, Лесковац, 2013), рецензија

Данило Коцић, угледни новинар, публициста и  књижевник подухватио се прегнућа да представи савремено хумористичко-сатирично стваралаштво аутора који су рођени у лесковачком и јабланичком крају, или су својим делом везани за овај крај Србије. Овакве књиге с регионалним и завичајним обухватом значајне су што упознају читаоце одређеног дела наше земље с достигнућима њихових земљака и суграђана, али и што скрећу пажњу шире српске јавности на, понекад неправедно, скрајнуте домете аутора који пишу у унутрашњости. Нема сумње да ће зборник Повратак у будућност, после сличних избора хумора и сатире Поморавља (Александар Добросављевић), Новог Сада (Нинус Несторовић), Ужица (Слободан Симић), Мачве (Живко Гавриловић), Крагујевца (Марко Миљковић), бити драгоцени прилог формирању комплетније слике о афористици и краткој сатиричној причи данас и овде.

Danilo Kocić, publicista: “Povratak u budućnost” – zajedinička zbirka leskovačkih aforističara, recenzent Aleksandar Čotrić

Лесковац је град који је изнедрио, сада већ можемо рећи, класике српске сатире – Жака Конфина, Слободана Костића и Драгана Радовића, који су ударили снажан печат и обогатили нашу књижевност овог жанра, лепотом и богатством дијалекта, потпуно новим темама, необичним стилским поступцима и фигурама, живописношћу ликова, интересантним фабулама, раскошним хумором и оштром критиком. Аутори (Драгомир Радовановић, Живко Кулић, Светолик Станковић, Јован Димитријевић, Милко Стојковић, Саша Станковић, Зоран Јовановић, Чедомир Митић, Наташа Димитријевић, Мира Ђермановић, Перица Пешић, Милорад Цветковић, Данило Коцић), заступљени у овој панорами, на њиховом су трагу. Неки међу њима су већ признати ствараоци, други се у последње озбиљније посвећују писању, а трећи доследно и упорно крче свој пут ка врху домаће продукције у овој области. У поднаслову књиге Повратак у будућност истакнуто је: „Лесковачки афористички круг“. Зато није претенциозно ако кажемо, цитирајући песму преминулог Масима Савића, да ову књигу чини „мали круг великих људи“.

Приређивач Данило Коцић је изузетан новинар, ревносни хроничар прилика, успешан књижевник, објективан тумач и добар познавалац свеукупних прилика у лесковачком крају, укључујући и збивања на литерарној сцени. Зато је он, а додајмо свему побројаном и признати сатиричар, позван и квалификован да сачини овакав репрезентативни избор који баца ново светло на хумористичко-сатирични опус представљених писаца. Он је у стварању оваквог дела пошао од скромне премисе да изнесе на видело свету макар неколико добрих афоризама, али је учинио нешто неупоредиво више, јер је омогућио да откријемо много изванредних бисера духа и бритких књижевних минијатура, да уживамо у њиховом садржају, уметничком изразу, скривеним значењима, порукама, ауторском ставу и храбрости аутора да свакоме и све скрешу у брк.

Danilo Kocić, publicista: “Nerešeno – svi zadovoljni”, aforizmi

Књига пред нама јесте резултат симбиотичког односа, али има сва обележја ауторског дела, јер је приређивач овакав пројекат осмислио, конципирао, реализовао, селектовао, уклопио и растумачио. У прилог овој тврдњи иду и прикупљени и обрађени биографски подаци заступљених аутора, те врло стручна и опширна састављачева објашњења о томе шта је афоризам, о његовом историјату и садашњости, о томе шта га издваја од других жанрова. Због свега наведеног, приређивач Данило Коцић, заслужује да му у име свих који воле и поштују српску сатиру кажемо: Велико хвала! У њеном сложеном мозаику ова књига је употпуњује бројним блиставим и позлаћеним коцкицама, као што су: Кад му трагедија успе, редитељ је срећан. (Драгомир Радовановић); Свака власт је добра, док не постане претходна. (Живко Кулић); Свет је постао глобална лудница у којој пацијенти покушавају да излече лекаре. (Светолик Станковић); Сигуран сам да власт и опозиција спавају заједно. Приметио сам како једни друге покривају. (Јован Димитријевић); Остајте овде! Ми одлазимо. (Милко Стојковић); Куну се у Косово, али гину за Дедиње. (Саша Станковић); Кад јагањци утихну, овнови се више чују! (Зоран Јовановић); Пријатељ је пријатељу знак питања. (Чедомир Митић); Ако вас убеђују. Не верујте им. (Наташа Димитријевић); Демократија нам је ушла на велика врата, сад нам излази на нос. (Мира Ђермановић); Осуђени смо на доживотну демократију. Без права жалбе. (Перица Пешић); Пропевао сам на информативном. Ни сањао нисам да сам музички образован. (Милорад Цветковић); Велики лопови су доказ да код нас није све покрадено! (Данило Коцић).

Александар Чотрић

 

“Osvit”: Aleksandar Čotrić – “Mali krug velikih ljudi”, recenzija o leskovačkom aforizmu

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor