Visoki Dečani: Eparhija raško-prizrenska nije kontaktirana oko odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine

Loading

Епархија рашко-призренска саопштила је да ни Епархију ни манастир Високи Дечани нико из приштинских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке Уставног суда у Приштини о враћању имовине манастиру. Епархија очекује да ће приштинске власти коначно да упишу земљу манастира у катастар.

Епархије рашко-призренска огласила се на платформи Икс поводом најновијег развоја догађаја око питања земље манастира Високи Дечани и осам година неизвршавања одлуке Уставног суда Косова.

Епархија подсећа на изјаве највиших приштинских званичника протеклих година да одлука тог суда о манастирској земљи наводно није легално донета и да не може бити извршена, као и “да о њој треба да се води некакав дијалог са Црквом”.

Подсећа се и да је Епархија након консултација које је имала са правним саветницима и више контаката са међународним представницима у Приштини, изнела став да се око те одлуке тзв. уставног суда, која је обавезујућа и коначна, не може водити никакав дијалог, нити правити договор, јер је то противно законским принципима у свим демократским друштвима.

Додаје се и да се Епархија обраћала и централном катастру тзв. Косова који има пуно право да упише земљу, чиме би се аутоматски ажурирало катастарско стање имовине манастира на општинском нивоу, будући да је општина Дечани годинама одбијала да изврши одлуку уставног суда.

Случај пребациван са општинског на централни ниво и обратно
Из Епархије наводе и да је уставни суд такође саопштавао да одлука мора да се спроведе, али да није било разумевања нити спремности ни локалног централног катастра да се одлука изврши, без икаквог образложења.

“Наш случај је константно био пребациван са општинског на централни и са централног на општински ниво и на тај начин се упорно избегавало извршење одлуке осам година. Зато очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла у складу са законом и упишу нашу земљу у катастар и манастиру издају уредан поседовни лист у складу са судском пресудом. Сматрамо да би то био значајан корак за владавину права”, додају из Епархије.

Истичу да је, што се тиче спремности за дијалог у циљу унапређења живота и решавања практичних питања, Српска православна црква увек била и остала отворена за разговор са свим људима добре воље, што се на делу показивало свих ових година.

Радио Слободна Европа објавила је у среду да влада у Приштини очекује да локална самоуправа у Дечанима спроведе одлуку тзв уставног суда Косова из 2016. о земљишту Манастира Високи Дечани.

У извештају Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) претходно је речено да би привремене приштинске институције требало без одлагања да спроведу судску одлуку и да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

У Меморандуму о манастиру Високи Дечани се наводи да је прошле недеље, ЕСИ тим отпутовао на Косово и Метохију са циљем да испита како се позабавити овим, како је наведено хитним питањем, предуго нерешеним, које је постало централно у дебати о чланству такозваног Косова у Савету Европе.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor