Kampanja: “Na maturu bez automobila”

Loading

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalnim samoupravama.

Kampanja je namenjena mladima, maturantima širom Republike Srbije i uspešno se sprovodi već nekoliko godina unazad, sa ciljem da se mladi upozore na rizična ponašanja u saobraćaju.

S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo više od 30 lokalnih samouprava.

Aktivnosti koje se realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade čiji je koncept takav da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva unutrašnja poslova u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet. Osim tribine za mlade, Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje i simulatore čeonog sudara i prevrtanja za koje su mladi pokazali posebnu zainteresovanost. Pomoću ovih simulatora mladi imaju priliku da na praktičnom primeru uvide značaj upotrebe pojasa. Takođe, u okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. „pijanim naočarima“  koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Do sada je kampanja uspešno realizovana u Kragujevcu, Pirotu, Dimitrovgradu, Šidu, Kovinu, Pančevu, Vrbasu, Srbobranu, Batočini, Topoli, Rači, Žablju i u Staroj Pazovi. Do kraja meseca maja 2022. godine će se aktivnosti u okviru kampanje realizovati i u ostalim lokalnim samoupravama koje su se prijavile za učestvovanje u ovogodišnjoj kampanji.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor