Primer za uzor: Marija Lazarević i “Moja omiljena tetka”

Loading

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДЕТАЉ СА ДОДЕЛЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ ГРАДА ЛЕСКОВЦА

ЛЕСКОВАЦ: ПРИМЕР КОЈИ БИ ТРЕБАЛО СЛЕДИТИ – ПРИЧА О МАРИЈИ ЛАЗАРЕВИЋ

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ

Марија Лазаревић рођена је 1978. године када је јој дијагностификована спинална мишићна атрофија, али то је не спречава да живи нормално и чини чуда. – Након дипломирања схвата да за особе са инвалидитетом нема посла и решава да запосли саму себе. Године 1997. оснивала је мало трговинско предузеће и постаје прва жена предузетник у Јабланичком округу.

ЛЕСКОВАЦБележимо њену животну причу, коју нам је испричала за Медија центар 016. Поучна је и лековита. Марија Лазаревић је омиљена тетка, писац, колумниста, хуманитарац, бивши предузетник, жена која инспирише саговорнике поруком „Није моја мука највећа!“

  • Рођена је 1978. године и одмах је дијагностификована спинална мишићна атрофија, али то је не спречава да живи нормално и чини чуда. Воли да каже да је Ниш њена љубав, а Лесковац њен живот.
  • Завршила је основну школу у свом родном Брестовцу, недалеко од Лесковца. Средњу економску школу уписује као ванредни ученик због неприступачнности објекта особама која се крећу помоћу инвалидских колица. Након дипломирања схвата да за особе са инвалидитетом нема посла и решава да запосли саму себе. Године 1997. оснива мало трговинско предузеће и тада постаје прва жена предузетник у Јабланичком округу. Тада наилази на позитиван став сарадника, почиње и сарадњу са Домом културе у Брестовцу. У сарадњи са њима организује разне активности и креативне радионице за децу које постају редовни део програма Брестовачког културног лета.
  • Након 18 година рада одлази у пензију и тек тада јасно види положај особа са инвалидитетом у друштву. Са јаком вољом покуша да промени свет на боље, оснива удружење грађана и у року од месец дана окупља 30 волонтера за учешће у реализацији пројекта “Прихвати разлике – Победи предрасуде” намењен деци и младима уз подршку града Лесковца и Канцеларије за младе из Лесковца. Пројекат је представљен и на Филмским сусретима у Нишу. Ауторка је и покретач акције “Буди саосећајан” коју су подржале славне личности преко друштвених мрежа попут Виктора Савића, Борке Томовић, Стефана Митића Тићмија и других. Циљ акције је препознавање архитектонских баријера и њихово прилагођавање потребама особа са инвалидитетом.
  • Аутор је публикација за децу, а 2019.објављује своју прву аутобиографску књигу за децу под називом „МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА“ вршећи промоције кроз интерактивне радионице са ученицима нижих разреда основних школа са циљем да им приближи особе које се крећу помоћу инвалидских колица. Тада почиње сарадњу и са библиотекама и културним установама. Због потребе да укључи и мању децу у своју мисију 2020. креира бојанку „МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА“ и почиње сарадњу и са предшколским установама и вртићима. Аутор је и друштвене игре „ДРУЖЕЊЕ СА МОЈОМ ОМИЉЕНОМ ТЕТКОМ“ чију промоцију врши кроз активностима на часовима грађанског васпитања. Такође је аутор новогодишње бајке „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза“.
  • Њен пројекат „Прихвати разлике Победи предрасуде“ који има за циљ да представи особе са инвалидитетом на сликовит и иновативан начин кроз интерактивне радионице за децу и тако смањи дискриминацију у друштву бива препознат и подржан од стране града Лесковца и Министарства културе кроз вишегодишњу сарадњу.
  • Марија је и учесник у документарном филму о спиналној мишићној атрофији „КО МУКУ КРИЈЕ НЕ НАЛАЗИ ЛЕКА“ који је освојио 1.награду на међународном фестивалу „ЗЛАТНА БУКЛИЈА“ у Великој Плани. Кроз свој рад скреће пажњу и бори се за бољи положај особа са инвалидитетом у друштву што сведоче и учешћа у разним мисијама и репортажама. Добитник је и новчане Октобарске награде града Лесковца 2023. за допринос и унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом у култури.
  • Учесник је у хуманитарним акцијама и песничким вечерима. Пише и поезију коју до сада није објављивала у облику публикације, али је награђивана на разним конкурсима.
  • Марија Лазаревић је широј јавности позната као „Омиљена тетка свих малишана.“
  • “Када будемо схватили да не постоје особе са посебним потребама већ су потребни посебни услови да би неке особе нормално функционисале у друштву и свакодневним активностима, тада ће свет бити боље место за живот! Ако је добро заспало у људима,пробудимо га! – поручује Марија Лазаревић за читаоце портала Медија центар 016 – Лесковац.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ – ФОТО АЛБУМ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ФОТОГРАФИЈА ЗА УСПОМЕНУ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: “ТО САМ ЈА” – ПРВО МЕСТО НА КОНКУРСУ “ЖЕНЕ, ИНВАЛИДИТЕТ, ИДЕНТИТЕТ”
Поводом Међународног дана жена, у оквиру програмских активности, Савез дистрофичара Србије је и ове године реализовао активност “Жене, инвалидитет, идентитет” уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом. Овогодишња тема је била Инспирација, узраст није био ограничен, а радови су требали да буду у виду кратких писаних форми: приче, песме, поеме, есеји, итд. важно је да је у питању ауторско дело.
Захваљујемо се свим дамама које су као ауторке учествовале у активности „Жене, инвалидитет, идентитет“ и писале о томе шта или ко за њих представља инспирацију, односно, шта их инспирише на стварање или подстиче на покретање промена у својој околини.
Комисија у саставу: Душан Тројановић – председник, Иванка Јовановић и Драгана Малушев, одабрала је три прва места:
1. место: “То сам ја” Марија Лазаревић, Удружење дистрофичара Јабланичког округа из Лесковца
2. место: “Са моје тачке гледишта” Наташа Орозовић, Удружење дистрофичара Београда
3. место: “Жена, инвалидитет, идентитет”, Анђела Димитријевић, Удружење дистрофичара Београда
Честитамо!
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ТО САМ ЈА
Да то сам ја – Лазаревић Марија аутор књиге Моја омиљена тетка и других публикација.
Да то сам ја – Пишем поезију која збуњује.
Да то сам ја – Бивши послодавац и прва жена предузетница са инвалидитетом у Јабланичком округу.
Да то сам ја – Жена која инспирише новинаре да пишу о њој.
Да то сам ја – Особа која болује од спиналне мишићне атрофије.
Ако ме питате да ли је мој живот другачији од других? Одговор би био – Јесте.
Ако ме питате да ли је мање вредан и мање квалитетан? Рећи ћу вам – Никако!
Јер ја сам велики пријатељ и друг. Важан члан у својој породици. Равноправна у доношењу одлука. Не ћутим, већ на сав глас хвалим и кудим без страха да ће ме неко ућуткати или се неко наљутити. Знам тачно где су ми границе. Поштујем их и захтевам од околине да их поштују. Исто као што знам да „умесим“ најлепши колач уз помоћ трећег лица, исто тако знам које цвеће најбоље цвета на мојој тераси.
Ако ме питате да ли је лако? Рећи ћу вам – И није.
Ако ме питате да ли је тешко? Рећи ћу вам – И није толико.
Ако посматрате живот као вечиту борбу, ратоваћете без престанка. Ако га посматрате као музику, плесаћете уз акорде које вам доноси. Некад помало сетне, некад тужне, понекад превише бучне, кад кад веселе. Јер живот је радио станица. И што пре то схватите имаћете мању потребу да кликнете на паузу. Јер он наставља да тече у ритму који врло често не зависи од вас.
Ако би ме питали шта волим? Одговор би био – ВОЛИМ живот, људе и изазове.
Научила сам да не морам увек да „владам“ ситуацијом. Да уживам и у малим стварима. Да срећу „правимо“ ми сами. Да су изазови гориво које нас покреће. И да је све то лепше и лакше уз мени драге људе. Уз њих се несрећа умањује а срећа увећава. Некада је довољан само осмех да вам избрише намрштене боре на лицу. А речи и загрљаји исцељују душу. За то се не иде по рецепт, нити се купује. То се заслужује .
И на крају могу рећи само још ово.
Волела сам и била сам вољена. Волим и вољена сам.
И ништа ја ту не бих мењала.
***
Мислим да неко горе са неба
Уређује да мени буде таман како треба 🌟
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА
NE POSTOJI NAJŽENA, SVE SMO MI NAJ NEKOME
Да жене остану принцезе, да мужкарци буду наши змајеви, да пустимо машти на вољу, да верујемо у снове и допустимо да нам се испуне. Не само данас већ свакога данаDa žene ostanu princeze, da muškarci budu naši zmajevi,da pustimo mašti na volju, da verujemo u snove i dopustimo im da se ispune. Ne samo danas već svakog dana. И не постоји НАЈжена, све смо ми НАЈ некоме! – каже Марија Лазаревић поводом кандидатуре за ову титулу.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И ЈУНАК ЊЕНИХ КЊИГА
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ СА НАЈДРАЖИМ ЧИТАОЦИМА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ СА НАЈМЛАЂИМ ЧИТАОЦИМА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ФОТОГРАФИЈА ЗА УСПОМЕНУ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: УПОЗНАЈТЕ АУТОРКУ КЊИГЕ МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА
МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: НЕДОСТАЈАЊЕ
НЕДОСТАЈАЊЕ
Недостају ми мале црвене бубамаре а не ове данашње токсичне наранџaсте.
Недостају ми ласте које ми пресецају пут уместо аутомобила.
Недостаје ми мирис камилице поред пута уместо корова амброзије.
Недостају ми свици у ноћи и росне зоре.
Недостају ми распевана јутра.
Недостаје ми музика од које ми звони у ушима.
Недостају ми лептири у стомаку чије голицање ми не иде на живце.
Недостају ми сузе које теку низ образе од смеха.
Недостају ми необавезне приче које немају смисла.
Недостају ми људи који нису ту и који се никада неће вратити.
Недостају ми они који су отишли својевољно за бољим животом, са којима се виђам једном годишње и тада причамо до касно у ноћ као да се нисмо ни раздвајали.
Недостају ми и они који су ту, а заправо као да нису.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ, ЈУНАКИЊА НАШЕ РЕПОРТАЖЕ
%
ОСОБЕ КОЈЕ БОЛУЈУ ОД РЕТКИХ БОЛЕСТИ И НИСУ ТАКО РЕТКЕ
Особе које болују од ретких болести и нису тако ретке. Него ретко причају о томе. Као што ретко кукају или плачу. Али није ретко да пусте сузу када их доброта додирне. Као ја на овом снимку. И не стидим се што су ми очи биле пуне слане воде као да сам заронила у море. Тог дана сам заронила у доброту и љубав коју су ми ова дивна деца пружила. Хвала пуно дивној учитељици Биљани Ћосић и њеном разреду. И наравно Народној библиотеци “Радоје Домановић” у Лесковцу на позиву, каже Марија Лазаревић.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ, ГОСТ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ” – ЛЕСКОВАЦ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ ИСПРЕД ЛЕСКОВАЧКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: СУСРЕТ
Сви ми у животу срећемо разне људе. Неки буду ту само у пролазу, а неки су ту за цео живот.
Давне 2002. упознала сам особу за коју нисам ни слутила да ће ми постати диван искрен пријатељ кроз све ове године. Истрајали смо у пријатељству иако живимо у различитим местима. Он је сада послован човек у оделу, диван супруг и отац и веома сам поносна на њега. Он је и брижан пријатељ. И знам да ме и сада као тада чува од мрачних сила.
Делим са вама једну његову поруку стару две деценије.
“Сва зала овога света не могу ти нашкодити.
Јер сваки бол који носиш у себи делим и ја.
Чиним све од себе да црне мисли нестану увек када на мене помислиш. Чувам те.
А сада узимам мач и штит и одох на стражу.
Лаку ноћ.”
Мислим да сви треба да имамо неког ко ће нам чувати снове. Док смо деца то чине родитељи, а када одрастемо онда је на нама да пронађемо ко ће то чинити да би ми спавали ушушкани.
Размислите о томе!
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ – ДЕТАЉА СА ДОДЕЛЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ
%
БУДИ САОСЕЋАЈАН
Овако смо почели 2017. године уз подршку Канцеларије за младе реализовали смо пројекат Буди саосећајан намењен деци и младима са циљем да им приближимо особе са инвалидитетом кроз креативну ликовну радионицу. Кроз цртеже смо показали примере саосећајности и осликали смо дрво подршке.
Прихватимо разлике Победимо предрасуде
Победимо равнодушност! Подржимо саосећајност”
Буди саосећајан! – поручила је и читаоцима е-новине Медија центар 016.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ У СЕДИШТУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЛЕСКОВЦА
Марија Лазаревић се никада не предаје. Време садашње користи да кроз предивне стихове (међу којима су и ови) охрабри друге. 
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ЉУБАВ И ВИНО
Љубав и вино иду заједно
Па да наздравимо на мој начин
%
ЗАВЕТИ
Дајем ти реч да ћу те волети толико да ти данашњи дан буде лепши од јучерашњег.
Дајем ти реч да ћеш поред мене увек имати воље за нова јутра.
Дајем ти реч да ћу ти видати ране на овој трци од живота и да ћу ти бити добар сапутник.
Дајем ти реч да никад нећеш пожелети да ме пустиш из загрљаја и да ћемо дисати као једно.
Дајем ти реч да никада нећу престати да се трудим да ти будем најбоља све док миришем цвет који ми остављаш на јастуку.
Дајем ти реч да када почнемо да гледамо у различите звезде нећеш ни приметити да си остао сам.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: КАКО САМ НАПИСАЛА КЊИГУ “МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА”

%

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: КАКО ЈЕ НАСТАЛА “МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА”

Ово је књига коју сам написала сасвим случајно – за само седам дана! – вели Марија Лазаревић.
Књига је, вели ова храбра, успешна списатељица, инспирисана истинитим догађајима. Интересантна је за децу и поучна за одрасле. Једна весела прича са веселим илустрацијама. Књига о којој се прича. Књига “МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА! – вели Марија.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И ЊЕНА ПОРУКА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И МАРИЈА СТОЈАНОВИЋ, ПРОФЕСОРИЦА, БИБЛИОТЕКАРКА: ДЕТАЉ СА ПРОМОЦИЈЕ У ЛЕСКОВАЧКОЈ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ”

%

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДЕЦА ИМАЈУ РЕШЕЊЕ ЗА СВЕ 

Био је хладан зимски дан. Снег је провејавао као данас.
Али тог дана је била и прва Јованова журка са другарима из школе у играоници поводом рођендана. Како је недељу дана унапред спремио позивнице да подели другарима, издвојио је једну и за омиљену тетку.
Дао ми је позивницу уз усмену напомену: “Да дођеш тета Мако. Нема степеница.”
Већ је научио да примећује препреке и где могу колицима а где не.
“Не знам, Јоване. Не смем да ти обећам.” – одговорих – “Можда буде снега, а далеко је.” – покушавам да објасним.
“Онда ће деда Јоца да убаци колица у ауто и да те довезе.” – рече Јован одлучно.
И беше тако. Нема изговора када један седмогодишњак зна да је потребна само жеља и воља. Нема хладноће, зиме и снега када љубав греје.
Одувасмо свећице, размазасмо шлаг по лицу и направисмо по коју фотку тог дивног дана са Јовановог рођендана!

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ПРИМЕР КОЈИ БИ ТРЕБАЛО СЛЕДИТИ
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ВИЛЕЊАК
Време је да се наш ВИЛЕЊАК врати у Лапонију, узме одмор и оде у топлије крајеве да мало одмори како би био чио и весео за следећу сезону!
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ – ДЕТАЉ СА ПРОСЛАВЕ НОВЕ ГОДИНЕ
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ПРОНАЛАЗАЧ ДРАШКО
ПРОНАЛАЗАЧ ДРАШКО – “Драшко је био друг тетке Ем из детињства. Ишли су заједно у школу. Он и она су се разликовати од остале деце.”
(одломак из књиге ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА)
КРИТИЧАРИ, ПРИЈАТЕЉИ, ПЕСНИЦИ О МАРИЈИ ЛАЗАРЕВИЋ
%
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ЧУДО СТАНУЈЕ У НАМА
Ко у чудо верује он магију ствара јер чудо станује у нама! – поручује нашим читаоцима Марија Лазаревић, добитница Октобарске награде Града Лесковца за изузетан допринос афирмацији завичаја и подстицај другима да се никада не предају!”
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ У ЛЕСКОВЦУ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ О ДЕЧАКУ БОДАНУ
Ово је дечак Бо(гдан), мој мали друг и моја велика инспирација за нову књигу ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА.
Ми вам желимо вере, љубави, слогу, здравље и парица! И читајте јер од читања се расте! Срећан Божић! – једна је од порука Марије Лазаревић.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И ЈУНАК ЊЕНЕ КЊИГЕ МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА
Божићно јутро у кући тетке Ем уз причу о Божић Бати.
-Јутрос је нас положајник био Јован. Када је испоставио обичај са нестрпљењемсе на се похвалио што му је Божић Бата оставио ноћи у чарапи.
Причао је тако усхићено и уверљиво да ми је преостало само да му се придружим у причи што ми није било уопште тешко, јер можда смо ми одрасли и прерасли Божић Бату, али је вера ипак остала!
ДЕТАЉ ИЗ КЊИГЕ МАРИЈЕ ЛАЗАРЕВИЋ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА
Драго ми је да су три Марије затвориле круг у 2023. години књигом Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза 🙂 Ја као аутор књиге 30. децембра дала сам књигу на лицитацију за нашу суграђанку Јецу, онда је 31. децембра друга дивна Марија излицитирала на 1.500 динара и тај износ уплатила на рачун Буди хуман за Јецу 😃 А онда се јавила трећа Марија и у новогодишњој ноћи пред дочек Нове купила 5 књига за пакетиће које ће даривати деци 🥰
Добро НИЈЕ заспало у људима! А и ако је задремало у нечијој души пробудићемо га!
Хвала пуно дивни моји!
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: УМЕТНОСТ ПРИПОВЕДАЊА
СРЕЋНУ НОВУ 2024. ГОДИНУ ВАМ ЖЕЛЕ ТЕТКА ЕМ, БО И ИРИС! 
(На фотографији ликови из књиге “Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза” дечак Богдан, девојчица Ирина и ауторка књиге Марија Лазаревић) –
осећа се дивно.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ТАЛЕНАТ ЈЕ ЊЕНА ЛИЧНА КАРТА
ПРОМОЦИЈЕ МАРИЈИНОГ РАДА
Прва промоција књиге ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА у Дому културе Брестовац, 22. децембар 2022. Данас смо причали о Дечаку и тетка Ем. Данас смо причали о Деда Мразу и његовој земљи Лапонији. Данас смо причали о чудима. На промоцији смо упознали дечака који не верује у Деда Мраза! Надам се да смо га убедили да Декица седе браде заиста постоји и доноси поклоне!
Хвала Милици Миленковић, Ивани Стојковић Јовић и Јовану Радовановић на дивном дружењу са децом. На крају промоције деца су добила илустрације из књиге да их обоје кући и написали су новогодише жеље Деда Мразу. Илустрације је цртао нама већ добро познат Илустор и друг Душан Цветковић
Срећни празници! Верујте у чуда! – поручује наша саговорница.
%
ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА
Књижевни јунаци настали из пера ауторке Марије Лазаревић, дечак и његова тетка упустили су се у још једну, овога пута новогодишњу авантуру. На страницама књиге “Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза” пратимо авантуре овог, сада већ препознатљивог двојца, који нас уче вредној животној лекцији – да ко у чуда верује, он магију ствара јер чудо станује у нама.
Марија прича да се идеја родила сасим случајно и како то бива са причама, и ова је из живота. „Један шестогодишњак био је инспирација за ову књигу, јер он замислите не верује у Деда Мраза. То ме је натерало да се замислим. Помислила сам ако не верује сада у чуда, у шта ће веровати када одрасте и хоће ли веровати да су она и могућа?“, започиње причу ауторка.
„Знате, ако не верујемо у чуда ми смо рањиви. Вера и нада умиру на крају, а оне нам дају снагу за све оно што долази. И ми одрасли морамо да негујемо дете у себи и гајимо веру пре свега у себе, а онда и у људе и тада ћемо моћи да постигнемо баш све па чак и оно за шта нам други кажу да је немогуће“, објашњава Марија.
Понешен магијом празника, али и вером у чуда, Душан Цветковић је својим илсутрацијама још једном дочарао авантуре наших јунака.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ОБОЖАВАЈУ ЈЕ НАЈМЛАЂИ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ЧУДА СТАНУЈУ У НАМА
Док ће неки од нас ове године безбрижно отићи на зимовање, дечак и тетка Ем отиснуће се на необично путовање у далеку Лапонију, у Деда Мразово село, како би потражили Деда Мраза и открили тајну вере у чуда, у поклоне, у радост и новогодишњу чаролију. Туча два дечака (Боа и његовог млађег брата) на улици, од којих један тврди да Деда Мраз постоји, а други да Деда Мраз не постоји, мотивисаће дечака да заједно са својом тетком учине нешто, јер „ако вера престане и код остале деце, неће бити више ни дечије радости, ни жеља. И магија ће нестати.“
У помоћ прискаче Драшко, друг тетке Ем, другачији од осталих као што је то и сама Ем, он ће помоћи да заједно „стигнемо на крај света и кренемо са почетка“, тамо у далекој земљи патуљака и ирваса, где само наизглед завршава се свет, а почиње вера у ново и лепо, у љубав и пажњу, у деку који се у новогодишњој ноћи спушта низ оџак и дарује наша срца.
Дечак не жели да изневери своју сестрицу која верно чека Деда Мраза на прозору, тетка Ем не жели да изневери дечака, Драшко не може да изневери другарицу и њеног братанца, а сви заједно неће изневерити ни нас. Уз помоћ необичне машине за путовања, која настаје од инвалидских колица тетке Ем, крећемо, вођени звездама и обасјани Месецом, пут Лапоније. Оно што ћемо затећи тамо нимало нас неће оставити равнодушним. Али зато је ту тетка Ем да уз добар план реши велики проблем који има Деда Мраз и напокон га врати деци!
Како су дечак и тетка Ем успели да у новогодишњој ноћи потерају ирвасе дуж неба, спасе новогодишњу чаролију и заслуже сву нашу захвалност, прочитаћемо у новој књизи “Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза” Марије Лазаревић, књижевнице која осваја небо наше савремене књижевности за децу.
Са страница ове књиге утемељене на сукобу старог и новог, савременог информативно-технолошког света и традиције, поздравиће нас чисто срце дечака кога тетка Ем учи највећој људскости, а то је нешто што се није променило од када је света и века – бити човек и веровати у друге људе.
Ово је празнични роман који ће улепшати хладне зимске дане и угрејати наша срца. Обасјаће тргове наших малих места светлошћу вере и поверења подсетивши нас да није важно из које смо земље док бринемо једни о другима и о генерацијама које долазе. Зато са страница ове књиге заиста снажно одјекују питања упућена Деда Мразу: „Зар желиш да деца тако расту? Без вере и радости? Како ће било шта постићи касније у животу ако изгубе веру у себе и друге?“
И заиста, сваким својим редом ова књига то и доказује, да вера помера границе, да чуда станују у нама и да, ако дубоко у свом срцу нешто пожелимо, то ће се и остварити.
Mср Милица Миленковић
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДИВНА ПЕСМА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ПРОБНИ ПРИМЕРАК
Да ли је случајност да је први пробни примерак моје нове књиге одштампан прошле године на НОЋ КЊИГА ? Хм 🤔🙂
Верујем да ништа није счучајно, верујем да је по њој просута магична прашина, верујем да уживаћете у свакој новој страници.
Ако сте заборавили да верујуте у чуда поручите књигу и упустите се заједно са Дечаком и тетком Ем у БАЈКОВИТУ АВАНТУРУ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: “ПРЕПРЕКЕ”
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ – Одломак 👇из књиге ДЕЧАК И ТЕТКА ЕМ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ДЕДА МРАЗА
Аутор Марија Лазаревић
Илустор Душан Цветковић
***
Био је месец децембар. Снег је већ увелико пао и створио идеалне услове за санкање, грудвање и остале игре на снегу због којих једва чекамо да изађемо напоље. Дечак је требало већ да буде у кући тетке Ем. Чекао их је велики слатки посао. Прављење медењака. То је била њихова традиција у време новогодишњих празника. Брзо је обукао јакну, обуо чизме, навукао капу и рукавице и изашао из куће. Сва деца су увелико већ била напољу. Чули су се смех и граја малишана. Неко је вукао санке, други су правили Снешка Белића. Грудве су падале као са неба. Једна га удари у потиљак и напуни му врат снегом. Он застаде да отресе јакну и одједном му пажњу привуче свађа два дечака. Били су то дечак по имену Бо и његов млађи брат.
„Како не схваташ да Деда Мраз не постоји!
Да све играчке које добијемо то су купили наши родитељи!“, сиктао је Бо.
„Није тачно, Деда Мраз постоји! Сваке године нам доноси пакетиће! Ти си зао и нећеш ништа добити!“, супротставио му се брат скоро кроз сузе.
************ 🌲🌲🌲🌲🌲 ***********
Да ли је баш ова свађа навела дечака и тетку Ем да се упуте у своју мисију и крену пут далеке Лапоније? Да ли ће тамо пронаћи Деда Мраза или је декица седе браде само мит? Прочитајте у новој књизи Марије Лазаревић.
ПОРУКЕ КЊИГЕ
Ако је ваше дете престало да верује у Деда Мраза. Ако сте ви престали да верујете у чуда, у добро, у људе онда је време да прочитате књигу Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза 😃 Дозволите да вас Дечак и тетка Ем поведу у велику авантуру чак до земље Лапоније и сазнајте каква се мистерија тамо дешава. То не могу да вам одам али оно што могу да вам кажем је да ћете након читања ове дивне бајковите књиге постати људи који чине чуда.🎄
Јер.. Ко у чудо верује он магију ствара јер чудо станује у нама! ✨
Ovako se rodi inspiracija 😍
Pocetak knjige MOJA OMILJENA TETKA
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И ЊЕНА НОВА КЊИГА
ДЕЧАК БО

Ово је дечак који је био моја инспирација за моју дивну новогодишњу књигу! Надам се да ће након читања почети да верује у доброг Декицу седе браде. Дечак Бо из књиге Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза – каже Марија.

КЊИГЕ МАРИЈЕ ЛАЗАРЕВИЋ ОМИЉЕНЕ МЕЂУ МЛАДИМА
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ О ТОЛЕРАНЦИЈИ
ТОЛЕРАНЦИЈА је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.
Волтер: „Не слажем се са тим што говориш, али ћу бранити твоје право да слободно кажеш!“ (Марија Лазаревић аутор књиге Моја омиљена тетка)
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ЧУДА СТАНУЈУ У НАМА
ЧУДА СТАНУЈУ У НАМА
Док ће неки од нас ове године безбрижно отићи на зимовање, дечак и тетка Ем отиснуће се на необично путовање у далеку Лапонију, у Деда Мразово село, како би потражили Деда Мраза и открили тајну вере у чуда, у поклоне, у радост и новогодишњу чаролију. Туча два дечака (Боа и његовог млађег брата) на улици, од којих један тврди да Деда Мраз постоји, а други да Деда Мраз не постоји, мотивисаће дечака да заједно са својом тетком учине нешто, јер „ако вера престане и код остале деце, неће бити више ни дечије радости, ни жеља. И магија ће нестати.“
У помоћ прискаче Драшко, друг тетке Ем, другачији од осталих као што је то и сама Ем, он ће помоћи да заједно „стигнемо на крај света и кренемо са почетка“, тамо у далекој земљи патуљака и ирваса, где само наизглед завршава се свет, а почиње вера у ново и лепо, у љубав и пажњу, у деку који се у новогодишњој ноћи спушта низ оџак и дарује наша срца.
Дечак не жели да изневери своју сестрицу која верно чека Деда Мраза на прозору, тетка Ем не жели да изневери дечака, Драшко не може да изневери другарицу и њеног братанца, а сви заједно неће изневерити ни нас. Уз помоћ необичне машине за путовања, која настаје од инвалидских колица тетке Ем, крећемо, вођени звездама и обасјани Месецом, пут Лапоније. Оно што ћемо затећи тамо нимало нас неће оставити равнодушним. Али зато је ту тетка Ем да уз добар план реши велики проблем који има Деда Мраз и напокон га врати деци!
Како су дечак и тетка Ем успели да у новогодишњој ноћи потерају ирвасе дуж неба, спасе новогодишњу чаролију и заслуже сву нашу захвалност, прочитаћемо у новој књизи “Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза” Марије Лазаревић, књижевнице која осваја небо наше савремене књижевности за децу.
Са страница ове књиге утемељене на сукобу старог и новог, савременог информативно-технолошког света и традиције, поздравиће нас чисто срце дечака кога тетка Ем учи највећој људскости, а то је нешто што се није променило од када је света и века – бити човек и веровати у друге људе.
Ово је празнични роман који ће улепшати хладне зимске дане и угрејати наша срца. Обасјаће тргове наших малих места светлошћу вере и поверења подсетивши нас да није важно из које смо земље док бринемо једни о другима и о генерацијама које долазе. Зато са страница ове књиге заиста снажно одјекују питања упућена Деда Мразу: „Зар желиш да деца тако расту? Без вере и радости? Како ће било шта постићи касније у животу ако изгубе веру у себе и друге?“
И заиста, сваким својим редом ова књига то и доказује, да вера помера границе, да чуда станују у нама и да, ако дубоко у свом срцу нешто пожелимо, то ће се и остварити – записала је Милица Миленковић о новој књизи јуначиње ове наше репортаже.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ДЕТАЉ СА ПРОМОЦИЈЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ У БРЕСТОВЦУ
ИРИНА ДЕВОЈЧИЦА ФИНА
-Тетка да ли је истина да си радила промоцију у Дому културе са ученицима моје школе и да си питала да ли ме познају?
– Јесте, истина је!
– А онда си рекла да сам ја лик из твоје књиге Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза и да се у њој зовем Ирис.
– Тако је!
– Сада ме сви препознају и поздрављају са: Здраво, Ирис! Здраво, Ирис! Ја сам сада ПОПУЛАРНА!!!
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ И МОЈА ОМИЉЕНА ТЕТКА
СВЕТ БЕЗ ПРЕДРАСУДА
Само ако прихватимо разлике и победимо предрасуде можемо створити бољи свет – СВЕТ БЕЗ ПРЕДРАСУДА.
#bojankamojaomiljenatetka ауторке Марије Лазаревић је штампана уз подршку Министарства културе у оквиру пројекта #prihvatirazlikepobedipredrasude, уз сарадњу Дом културе Брестовац. Представљена је ученицима нижих разреда основних школа на подручју општине Лесковца и Ниша.
Позивамо све школе и установе које желе сарадњу за наредну годину да нам се јаве у приватној поруци.
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ФОТОГРАФИЈА ЗА УСПОМЕНУ
МАРИЈА ЛАЗАРЕВИ: “ПОДСТАНАР”
Ти си мој подстанар.
Станујеш у мојој глави.
Али не тако да правиш неред и мисли претвараш у хаос.
Већ их слажеш као књиге на полицама и доводиш у ред.
Станујеш и у мом оку.
И не тераш ми сузе, већ напротив бистриш ми поглед.
Ходаш полако у мојим венама као да плешеш.
Тако лагано да ме топлина обузима.
Пушташ лагану музику.
И тако ме успављујеш ноћу.
А када заспим ти будан ме чуваш.
Зато се будим са смешком и насмејана започињем нови дан.
Твоје присуство ме умирује у тој мери да дишем полако свесна сваког удаха.
Тако станујеш у мојој души, тераш моју тамну страну
и чиниш ме бољим човеком.
Подстанар си ту годинама а да ни дан кирије ниси платио.
Јер све си својом љубављу надокнадио.
ФОТОГРАФИЈЕ:
1. Лична архива Марије Лазаревић;
2. Град Лесковац;
3. Фото: Данило Коцић;

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor