Crna Trava: OŠ “Aleksandar Stojanović” proslavila Dan škole

Loading

ЦРНА ТРАВА. – Основна школа “Александар Стојановић” обележила је Дан школе.

Oсновна школа “Александар Стојановић” налази се у Црној трави и носи име народног хероја  Александра Стојановића. Основана је пре више од два века.

На званичном сајту општине Црна Трава пише: “Основна школа у Црној Трави са поносом носи име организатора Народноослободилачког покрета, народног хероја Александра Стојановића, из чије је куће на олтар слободе храбро положило своје животе десеторо чланова. Школа у Црној Трави била је жижа позитивног духа, из ње је зрачила писменост и култура према читавом планинском подручју, од Власотинца до Сурдулице, па чак и даље, све до Лужнице, кроз деценије и векове. Неписани, као и писани извори академика и лаика, говоре нам да је још у време „Ресавске школе“ постојала школа тог типа и у Црној Трави.

Као први писмени траг наводи се дело Константина Филозофа „ Живот деспота Стефана Лазаревића“ из 15. века. Први писани документи у којима се говори о културним потребама људи овог краја, па према томе и постојању културних институција и школа, појављују се тек у 19. веку . За постојање прве школе световног типа може се узети време и знатно пре првих писаних споменика. Тако се за почетак постојања основног школства може узети период и до скоро 200 година у прошлост.

Опширније видети на овом снимку:

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016