Vlasotince: Оbeleženа 25. godišnjica NATO bombardovanja u Spomen-parku pored reke Vlasine

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ. – Данас је у Спомен парку поред реке Власине организован комеморативни скуп у знак сећања на жртве бомбардовања, али и на све жртве ратова са подручја власотиначке општине у периоду од 1990. до 1999. године, поводом обележавања 25 година од НАТО бомбардовања наше земље.
На данашњи дан 1999. године почело је бомбардовање Србије односно Савезне Републике Југославије. Ратна дејства и разарања су трајала 78 дана. Са подручја власотиначке општине мобилисано је 1.300 људи, током бомбардовања је рањено 20, а погинуло је шест наших суграђана. Своје животе на бранику отаџбине пололжили су, Бора Стефановић, Мирослав Стојковић, Србољуб Биџић, Сеља Милошевић, Александар Стефановић и Властимир Станојевић, док је Аца Миловановић страдао у рату деведесетих.
Комеморативни скуп код спомен обележја палима за слободу и част отаџбине у ратовима 1990 -1999. године у Власотинцу, поред реке Власине почео је интонирањем државне химне „Боже правде“. Потом су ученице власотиначке гимназије „Стеван Јаковљевић, Милица Павловић и Софија Митић казивале стихове „Пркосне песме“ Добрице Ерића.
„Као и претходне 24 године, окупили смо се на данашњи дан да одамо пошту грађанима страдалим у НАТО бомбардовању 1999. али и онима који су животе изгубили у ратовима 90-тих. Негујући културу сећања на жртве једног од највећих злочина у историји човечанства, ми изнова ево већ 25 година учимо и подсећамо наше младе нараштаје да никад не забораве да је 19 најачих земаља света, под именом НАТО, бомбардовало једну малу земљу на Балкану. Зашто? То ваљда само они знају. Иза њихових похода остале су жртве, разарања и туга која се не може преболети. Ране које носимо на души, ожиљке које носе породице преминулих заувек ћемо памтити“, рекао је председник општине Братислав Петровић.
Он је пре почетка комеморативног скупа примио чланове породица преминулих и представнике борачких удружења. Члановима породица ће, као и претходних година, бити уплаћена једнократна новчана помоћ.
Венце и цвеће на споменик жртвама НАТО агресије и ратовима 90-тих положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, општине Власотинце, полицијске станице Власотинца, чланови породица погинулих, Удружење ратних ветерана 1999. године, Удружење бораца 90-тих, Удружење резерних војних старешина, Општински одбор СУБНОР-а, Удружење потомака ратника 1912 -1920 и Удружење Херојска 549. моторизована бригада Цар Душан Силни, ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“, Техничке школе, основних школа „8. октобар“ и „Синиша Јанић“ , као и навијачи Црвене звезде Власотинце, који су развили транспарент на којем је писало „Децу ти нећу опростити“.
Да се присетимо, авиони НАТО пакта су започели тада операцију под називом “Милосрдни анђео”, било је то бомбардовање без преседана, без дозволе Савета Уједињених нација. Ваздушни удари трајали су 78 дана, изгубљени су многи људски животи, страдало је око 2500 људи, међу њима и 79 -ро деце, око 1000 војника и полицајаца . Причињена је велика материјална штета на војне, цивилне и привредне објекте. Уништени су стамбени објекти, путна инфраструктура, аеродроми, болнице, дечји вртићи, школе, споменици културе, мостови. Бомбардоване су рафинерије, уништена је трећина електроенергетског капацитета земље.
25 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА
%
%
%
%

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor