Dadince: Zoran Kocić, profesor engleskog jezika – priča o tradiciji dugoj decenijama!

Loading

DADINCE S ljubalju i merakom i u osamdesetoj, Zoran Kocić obrađuje lozu i pravi vino za svoju dušu. Kao relikviju čuva i stari zasad koji je podigao njegov deda po povratku sa Solunskog fronta. Otporniji je na sušu i bolesti. Sorte – autohtone. 

„Postepeno nestaju ali i dan, danas ima fenomenalan šmek, znači buke njegov je za vino fenomenalan“, kaže Zoran.

Gotovo svaka od 120 kuća u Dadincu ima vinski podrum. Milutinova bela, roze i crna vina ovenčana su brojnim nagradama. Godišnje proizvede 4.500 litara. Od vrhunskog sovinjona do autohtone plovdine.

„Što se vino više pretače, dobija i u bistrini i u kvalitetu i u mirisu i ukusu“, objasnio je Milutin Cakić, vinogradar iz Dadinca.

Vino se od davnina toči i u podrumu porodice Milić. Proizvodnja se, kažu, isplati uz veliki rad i odricanje. Sa 1.700 čokota uberu šest tona grožđa. Ove godine odličnog je kvaliteta, ali će zbog suše prinosi biti manji. „Za dobro vino je sve potrebno i znanje, iskustvo i dobra godina i podrum“, kaže Nenad Milić iz Dadinca.

Dragiša Milić je odrastao uz vinovu lozu. Vezan je za zemlju i tradiciju. Krajem godine diplomiraće na Šumarskom fakultetu u Beogradu. „Planiram da se vratim ovde da radim u struci i pored toga da se bavim vinogradarstvom“, kaže Dragiša.

Najviše intelektualaca, lekara, profesora, pravnika u vlasotinačkom kraju dalo je Dadince. Iz tog sela je i Dragiša Cvetković, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Dadince: o v d e:

Slavko Krstić – Dragiša Cvetković

Danilo Kocić – Medija centar 016

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016