Selima u pohode: Radonjica – “Dani višnje”

Loading

Данас је у Дому културе у Радоњици одржана манифестација Дани вишње.

Манифестација посвећена овом воћу одржава се по девети пут и уз традиционални програм обележена је у присуству великог броја мештана поменутог и околних села, гостију и представника локалне самоуправе на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем.

У име градоначелника Цветановића и локалне самоуправе манифестацију је отворила Сања Милошевић, посланик у Народној скупштини РС и рекла: „Ово је прилика не само да славимо већ и да признамо труд свих вас који предано радите сваки дан на вашим парцелама. Град Лесковац је увек био стабилна подршка и сигуран партнер свим људима, људима који имају иницијативу, програм, дисциплину и рад. Ове године смо из буџета града издвојили рекордних 184,1 милион динара, преко 101 милион за пољопривредне субвенције. Дани вишње су много више од манифестације. Они су признање за вас и зато хвала вам на томе, хвала вам што чувате српско село и радите сваки дан оно највредније што можете од себе дати. Срећан вам дан.“

Председник Савета месне заједнице Радоњица Горан Ристић се захвалио на доласку и подршци коју Дани вишње од почетка организовања уживају од градоначелника и локалне самоуправе и поручио свима да уживају у програму.

„Хвала свима што сте се окупили у оволиком броју да подржите манифестацију „Дани вишње“ коју ево већ много година уназад помаже градоначелник др Горан Цветановић и локална самоуправа града Лесковца којима се још једном срдачно захваљујем.“

И ове године одржано је такмичење у брзом избијању коштице, победници у том такмичњу и осталим добитницима додељене су вредне награде.

Уочи манифестације градоначелник Цветановић је посетио газдинство Димитријевић Момчила чији засади вишње се простиру на површини већој од хектар. У име градоначелника Лесковца Оливер Антанасијевић, заменик председника Скупштине града Лесковца, пожелео је господину Димитријевићу и његовој породици много успеха у послу и рекао: „Дивота је видети кад неко са овако пуно љубави и на прави начин, као наш домаћин, одржава воћњак. И успут смо видели велико број воћњака, а све то је резултат удружене бриге. Државе пре свега која се потрудила да нашим домаћинима исплати субвенције за основну биљну производњу за територију нашег града у износу од 19.800 динара по хектару, 5000 динара регрес за гориво по хектару и 17 хиљада за набавку семена по хектару.

Град је у бригу укључен са 181,4 милиона динара од чега је 101 милион директно опредељен за произвођаче. Желимо да будемо партнери са нашим домаћинима и што чешће одржавамо комуникацију са њима.“

Момчило Димитријевић се захвалио градоначелнику и његовима сарадницима на посети и истакао: „У Радоњици има доста вишања и она је нажалост последњих година запостављена, али ове године је цена нешто боља и интересовање за вишњу се враћа.
Потребно је да овај крај има прераду, зато што је богат воћем и има шта да понуди. Морам да похвалим запослене који су задужени за субвенције зато што су велика подршка.
Берба вишања је у току, прва класа се откупљује за 80, друга за 60 динара.“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor