Marija Lazarević: “Omiljena tetka se voli drugačije”, priča za konkurs Radio Beograda “Dobro jutro, deco”

Loading

Конкурс за кратку причу ДОБРО ЈУТРО ДЕЦО – Радио Београдa.

МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ: ОМИЉЕНА ТЕТКА СЕ ВОЛИ ДРУГАЧИЈЕ 
Верујем да сви ви имате своју омиљену тетку. Али, само понеко дете има тетку као што је моја, посебну. Моја тетка је другачија само по начину на који се креће. Док се остале крећу на две ноге, она она то чини помоћу четири точка, тачније, уз помоћ инвалидских колица.
Другој деци су та њена колица увек представљала вид забаве, јер их је држала у крилу вртећи их у круг као на рингишпилу, а ја сам се плашила да је не повредим. Деловала ми је тако крхко и нежно да сам од малена научила да је волим другачије. Научила сам да не трчим поред ње, да је случајно не бих ударила или гурнула. Такође сам осталим теткама „скакала“ по глави, а само њој нисам. Пошто смо пуно времена проводиле заједно, знала сам да јој додам нешто што не може да дохвати, или да јој помогнем да се попне на тротоар, који није, како она каже, прилагођен особама у колицима. Тада би тетка говорила да је свет препун баријера.

Тетка је такође знала да каже да има „етикету“ коју су јој други наметнули — да је она особа са посебним потребама. Када сам је упитала шта су то посебне потребе, објаснила ми је да не постоје људи са посебним потребама, већ су само потребни посебни услови да би неке особе нормално функционисале у сваком дану и да ћу то схватити током одрастања.

Док се то не догоди и ја не порастем довољно да бих могла да мењам свет, да рушим стари и градим нови без тих баријера, наставићу да је волим и грлим другачије. Тетка каже да су моји загрљаји нежни као лептирова крила и да је грлим попут порцуланске лутке плашећи се да је не сломим.

Не знам како то да објасним, осим да се омиљена тетка воли другачије.

Аутор : Марија Лазаревић

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor