Bezakonje u listu “Politika”: Danilo Bugarski 14 godina čeka konačnu presudu; nezakonito proglašen tehnološkim viškom

Loading

Новинар Данило Бугарски готово 14 година чека коначну пресуду у спору са дневним листом „Политика“ у којем је пре исто толико година проглашен технолошким вишком. Иначе, ово је ово један од најдужих спорова новинара и медијске куће који су у току, а Бугарски за сајт Удружења каже да му је у “Политици” начињена велика неправда.

Danilo Bugarski o sporu sa „Politikom“ čiji epilog čeka 14 godina: Načinjena mi je velika nepravda

 

Daniilo Kocić: Kako sam pobedio „Politiku“

За овај случај Основни суд у Београду изрекао је две првостепене пресуде у корист Бугарског, од којих је Апелациони суд прву укинуо, а другу преиначио. У поступку по ванредном правном леку, Врховни суд је у јуну прошле године укинуо другу пресуду Апелационог суда и вратио предмет овом суду на поновно разматрање.

„Последњег пута када сам звао Апелациони суд, јавили су ми се у рекордном року и били су јако пријатни према мени. Рекли су да су ‘затрпани’ новинарским предметима, али да ће настојати све то да реше брзо. Ипак, тешко ми пада све што се догодило у ‘Политици“, рекао је Бугарски за УНС.

Бугарски је у дневном листу „Политика“ радио до 2010. године.

Као образложење за отказ генералнa директорка Мира Глишић Симић навела је, рекао је Бугарски, да је дошло до организационих промена које су подразумевале смањење укупног броја запослених.

„Нас 18 је због тога тужило ‘Политику’, док око 70 радника то није учинило“, рекао је Бугарски.

Прву првостепену пресуду Основни суд у Београду је донео 2016. године. По пресуди, Бугарском је „Политика“ требало да исплати 320 хиљада динара и да га у року од осам дана врати на посао. Међутим, Апелациони суд је 2018. године ову пресуду поништио и вратио предмет Основном суду на поновно разматрање.

Основни суд је поновио своју одлуку, а у другој првостепеној пресуди се наводи да је „Политика новине и магазини“ ангажовала спољне сараднике, који су радили новинарске послове. Ово је, пише у пресуди, „противно одредби колективног уговора којим је прописано да послодавац може да донесе одлуку о престанку потребе за радом запослених без доношења програма, под условом да није ангажовао спољне сараднике који обављају сличне или исте послове“.

Према овој првостепеној пресуди, „Политика новине и магазини“ требало је да исплати Бугарском 456.000 динара. Ипак, Апелациони суд је ову пресуду преиначио, да би касније и ту одлуку Апелационог суда укинуо Врховни касациони суд.

Бугарски сада пензионерске дане проводи у свом родном селу Остојићеву, где се из Београда вратио три године након отказа,  и чека епилог спора због којег је, како је рекао за сајт УНС-а, у великом финансијском губитку.

„Да сам остао запослен и да имам још тринаест година радног стажа, имао бих и за осам до десет хиљада динара већу пензију. За мене који сам у пензији сваки динар значи“, истакао је Бугарски.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor