Ogledalo vremena: Strip crtači iz celog sveta u Leskovcu

Loading

У Лесковцу је одржана 26. Балкснска смотра младих стрип аутора. Ове године оборен је рекорд по броју учесника, а за четири дана трајања фестивала одржан је велики број изложби и предавања најбољих европских и светских стрип цртача.

Још раних осамдесетих година двадесетог века његови стрипови излазили у престижним Немачким и Белгијским алманасима. Средином деведесетих заједно са легендарним Коканом Митровићем оснива лесковачку школу. Скоро тридесет година касније на 26. Балканској смотри младих стрип аутора Мија Кулић је почасни гост. Задовољство не може да сакрије.

“Школа стрипа основана је 1995. године и буквално ево је 2024. и још увек траје. И само да кажем нешто што вреди траје”, наводи Мија Кулић, стрип аутор.

Овогдишња смотра младих стрип аутора Балкана за четири дана имала је 37 различитих програма на којима су предавања одржала 93 цртача из 16 земаља Европе и Азије.

“Био сам на неколико конвенција на свету, али ово је уникат јер виде се онај балкански дух балканско гостопримство и све што има”, каже Дамјан Георгијевски, стрип аутор.

Балканска смотра младих стрип аутора у Лесковцу у овој години оборила многе рекорде, а по први на једном месту у историји Европског стрипа представљен и стрип свих 11 Балканских земаља.

“Имамо један незванични светски рекорд 3121 учесника из 83 земље са 6 континената. По речима Пола Гравета водећег светског стрип теоретичара из Британије он не зна за већи стрип фестивал”, каже Марко Стојановић организатор Балканске смотре.

Стрип захтева посебан начин изражавања, креативност, машту, иронију, драматургију. Зато је и не губи популарност међу младима, напротив. Лесковачка школа стрипа постала је препознатљива у региону и Европи а Балканска смотра младих стрип аутора догађај који из године у годину добија све више на значају.

Напомена:

Пројекат из области јавног информисања на територији града Лесковца у 2024. години. „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor