Vlasotince: Veče duhovne muzike u porti crkve Sveta Trojica

Loading

Многобројни присутни били су у прилици да уживају у наступима хора Свете Анастасије Српске из Власотинца и хора Топлички бисери из Житорађе. Програм је почео извођењем песме посвећене Светој Анастасији, коју је извео црквени хор Света Анастасија Српска.
Мила Митић, чланица хора, присутне је подсетила на чињеницу да је у Власотинцу дуга традиција хорског певања и датира још из 1897. године када је формирано власотиначко певачко друштво „Његош“. Убрзо након тога формирана су и два мања певачка друштва „Карађорђе“ и „Мокрањац“, те су они поред наступа на разним пригодама и свечаностима наступали и на богослужењима.
Посебне симпатије и аплаузе побрао је црквени хор Топлички бисери из Житорађе, који се први пут представио Власотинчанима. Хор постоји више од 10 година, наиме формиран је школске 2011/12. године, чинили су га ученици трећег и петог разреда, који су похађали веронауку. Хор бележи многобројне наступе у земљи и иностранству.
Програм је почео извођењем песме Ноћ у Хиландару, настављен је песмом Везак је везла дева Марија. Потом су се низале многобројне духовне, изворне, традиционалне и етно песме. Портом су се шириле песме Расти, расти мој зелени боре, Заспо Јанко под јабланом, Ситан камен до камена, Три девојке збор збориле, Густа ми магла паднала и др. Концерт је завршен извођењем песме Ми смо деца неба.
Захваљујући се присутнима што су одвојили време и дошли на концерт, свештеник Марко Николић је истакао да након дивних песама није потребно да се било шта каже јер су нам срца надахнута песмама о Светој Анастасији, Косову и другима у којима смо заједно уживали.
„Наша је жеља да концерт о празнику Свете Анастасије постане традиција, да се сваке године, баш као и вечерас, окупљамо у црквеној порти. Надам се да ће наш хор напредовати и наступати широм Србије, Европе па и света“, додао је свештеник Марко Николић.
У ЦРКВЕНОЈ ПОРТИ ОДРЖАНО ВЕЧЕ ДУХОВНЕ И ЕТНОМУЗИКЕ.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor