Aktuelno: “Beli štrajk” prosvetnih radnika zbog ocena u ES-dnevniku

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Чланови Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) одлучили су да у следећој школској години не уписују оцене у ес-дневник. Ову акцију НСПРС назива „бели штрајк“, а наводи да је реч о мери одбране наставника у ситуацији када их прописи и надлежне институције не штите довољно од „набујалог насиља“.

  • „Оцене су најчешћи повод вербалног и физичког насиља над запосленима у образовању, па ћемо их укинути док не будемо заштићени на бољи начин“, истиче НСПРС у саопштењу – преноси ЈУГмедиа.
  • Они подсећају на предлог који су упутили Министарству просвете још 2022. године, након насиља над наставницом у Трстенику.
  • Још од тада, синдикати траже измену Кривичног законика, односно дефинисање нових кривичних дела и санкција у вези са насиљем у школи, као и увођење суспензије с наставе ученика који понављају негативно понашање и укидање анонимних пријава просветним инспекцијама.
  • „Захтеване измене Кривичног законика су најављене, али тек крајем године. Нема потребе за толиким отезањем када је у питању ургентни проблем као што је насиље у школама. Видели смо на примеру експресне измене Закона о локалним изборима како власт може брзо да измени закон, када то заиста жели“, истиче НСПРС.
  • Синдикат додаје да је суспензија ученика из наставе након њиховог захтева уврштена у прописе, али на такав начин да је у пракси неспроводива или више на терет наставника него суспендованог ученика.
  • „Укидање анонимих пријава просветној инспекцији је укидање притиска на наставнике због оцена којима ученици и родитељи нису задовољни. Просветна инспекција мора да зна ко је пријављивач и да има могућност да не спроводи поступак ако се ради о учесталом пријављивању истог наставника од стране истог лица или о пријављивању наставника који је већ вишеструко контролисан, без утврђених неправилности у његовом раду“, објашњава НСПРС.
  • Тек када ова три предлога буду прихваћена и у потпуности имплементирана у прописе, оцене ће поново бити уписиване у ес-дневник.
  • НСПРС позива све наставнике да се придруже акцији „бели штрајк“ од 1. септембра, како би се просветни радници што ефикасније заштитили од насиља, и да како би извршили снажан притисак на доносиоце одлука да их заштите одговарајућим изменама прописа.
  • Синдикат очекује и подршку и најшире јавности, која „несумњиво жели да школе поново буду мирна и безбедна места за све“.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor