Dr Aleksandar Rangelov: Poliglot kafe

Danas je u prostorijama Mesne zajednice “Milentije Popović” bio organizovan POLIGLOT KAFE. Šta znači reč “poliglota”? Nikola Tesla, Ivan Mažuranić, Friedrich Engels i Noah Webster su bili poliglote ne zato što su... Read more »

Marko Stojanović, profesor: Novo priznje za njegov i rad Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”

LESKOVAC. – Novo priznaje Marku Stojanoviću i Školi stripa u Leskovcu. Marko Stojanović, profesor OŠ “Josif Kostić” – Leskovac: “Znanjem osvajamo svet” Read more »

Akademik Dušan Kovačević: Kosovo i Metohija je okupirano

Мислим да је у духу нашег народа кроз векове, у тој силној борби за опстанак, комедија била једна врста лека. Човек се у принципу брани смехом кад год може, јер је смех,... Read more »

Rada Komazec: Novinari “Jedinstva” nastavljaju akciju pomoći socijalno ugroženim porodicama

NOVINARI “JEDINSTVA” NASTAVLJAJU AKCIJU POMOĆI SOCIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA NA KOSOVU I METOHIJI opširnije… https://jedinstvo.rs/pomoc-preostalim-srpskim-porodicama…/ Read more »

Jedinstvo: Rada Komazec dobitnica visokog priznanj Udruženja književnika Srbije

На Скупштини Удружења књижевника Србије новинарки и директорици „Панорама – Јединство” Ради Комазец додељена је Плакета са ликом Симе Матавуља, што спада међу највиша признања које Удружење књижевника Србије додељује. Рада Комазец као... Read more »

Medveđa: Dragan Kulić novi-stari predsednik opštine

Na drugoj sednici Skupštine opštine, održanoj danas početkom u 10 časova, pred odbornicima se našlo 18 tačaka. Za predsednika opštine izabran je Dragan Kulić, koji je i u prethodnom sazivu obavljao istu... Read more »

Dr Nataša Dimitrijević: O deci i svetu odraslih

Najteže mi pada pomisao kada vidim mladu decu, tinejdžere, kako naivno i nesigurno ulaze u svet odraslih. Prvo što pomislim kad im na licima ugledam osmeh, to je kako će isti jednom,... Read more »

Nevena Hadži Kostić: “Danas mi je rođendan… pa da ispričam priču…”

He, he! Danas mu je rodjendan… pa da ispričamo priču.. …… 15. Maj ’85. Ja mlada, ali umorna kao pas. Radilo se od 6 h… dakle, budila sam se u 4.20 ,... Read more »

Vladimir Mičić, profesor: Zadužbina “Nikolaj Timčenko”

Излагање на округлом столу  Издавачка делатност библиотека и сродних институција, Народна библиотека  „Радоје Домановић”, Лесковац, 2. децембар 2023. Danilo Kocić, novinar: Nikolaj Timčenko – život i misao, Leskovac 2024. Од времена када... Read more »

Dragana Madžarac Savić: “Baš me briga…”

BAŠ ME BRIGA. “Imam previše godina za MLADOST, a premalo za STAROST. Taman za “BAŠ ME BRIGA”. (Nepoznati autor) Evo i mene “baš briga” u kafani “Kajsa” sa “devojkama”. Read more »

Rotary Club of Leskovac: Tri decenije od početka aktivnosti rada Rotari-kluba Leskovac

ПРЕУЗИМАЊЕ ДУЖНОСТИ. – Заједничким звоњењем на крају редовног састанка актуелни председник Клуба господин Никола Јањић предао је дужност чартер-председнику господину Ивици Савићу. Његов мандат одвијаће се током 2023-2024. када ће бити обележено... Read more »

Leskovac: Raspisan novi konkurs za sufinansiranje projekata javnog informisanja

LESKOVAC. – Članovi Gradskog veća Grada Leskovca na svojoj prvoj sednici poništili su konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i raspisan novi. Bojan Tojaga, ovlašćeno lice Odeljenja za društvene delatnosti... Read more »

Leskovčanka Marija Rajković, srpska junakinja, sestra generala i akademika

СРПСКА ЈУНАКИЊА МАРИЈА РАЈКОВИЋ Лесковчанка Марија Рајковић, коју су због неустрашивости звали Мушка Марија, била је једина спона солунских ратника са југом Србије јер је њихова писма кријумчарила, због чега је девет... Read more »

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović dočekao predsednika Aleksandra Vučića na Međunarodnom sajmu turizma

Данас је у Београду отворен 45. Међународни сајам туризма. Отварању сајма присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић. Након званичног обраћања, обишао је штандове који су се представили на овој манифестацији, укључујући... Read more »

BizPortal: Leskovac na prvom mestu!

Magazin fDi, publikacija britanskog Fajnenšal tajmsa, u izdanju liste „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ za 2024. godinu, rangirao je Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova kada je reč... Read more »

Veroljub Trajković, istoričar: Nova knjiga o Caričinom gradu

ЛЕСКОВАЦ. – Нова књига о Царичином граду познатог лесковачког историчара Верољуба Трајковића, некадашњег директора Народног музеја у Лесковцу, промовисана у РТС-клубу. Видите опширније о в д е: https://www.rts.rs/lat/tv/rts1/5356725/kulturni-dnevnik.html https://www.youtube.com/watch?v=-jpHMzGgLpU&ab_channel=RTSBeogradskahronikaJutarnjiprogram https://www.rts.rs/lat/magazin/nauka/5356887/caricin-grad-justinijana-prima-monografija-nalaziste-jablanicni-okrug.html https://www.politika.rs/scc/clanak/597803/caricin-grad-jug-srbije https://www.tanjug.rs/kultura/knjige/71660/odrzana-promocija-monografije-caricin-grad-veroljuba-trajkovica-lokalitet-za-listu-unesko/vest... Read more »

Gradonačelnik dr Goran Cvetanović o prvom mestu Leskovca na listi kao grad privlačan investitorima

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је одржао конференцију за медије поводом чињенице да се град Лесковац нашао на првом месту као град привлачан инвеститорима, у европском магазину ФДИ, публикацији... Read more »

Savet za štampu: Mediji koji su prekršili Kodeks novinara u poslednjih 12 meseci!

Медији који су прекршили Кодекс новинара у последњих 12 месеци.  Медији који прихватају надлежност Савета за штампу имају обавезу да објаве одлуку Комисије за жалбе да су прекршили Кодекс. Медијима који надлежност... Read more »

Ivica Savić: Prim. dr Slavko Krstić, primer za uzor

ПРИMEР ЗА УЗОР. – Примаријусу др Славку Крстићу, специјалисти гинекологије и акушерства, честитке од срца! Извор Видети о в д е   Read more »

Vlasotince, Dadince: Prim. dr Slavko Krstić dobitnik Sretenjskog ordena

ВЛАСОТИНЦЕ, ДАДИНЦЕ – Међу добитницима Сретењског признања је прим. др Славко Крстић, родом из села Дадинца. Прим. др Славко Крстић – Сретењски орден, трећи степен. ОВДЕ КОМПЛЕТАН СПИСАК ДОБИТНИКА     Primer... Read more »

Banker radio: U kategoriji „Skriveni heroj“ nominovana Marija Lazarević

U kategoriji „Skriveni heroj“ nominovana je Marija Lazarević. Nakon diplomiranja 1997. godine osniva malo trgovinsko preduzeće i postaje prvi samostalni preduzetnik sa invaliditetom u svom okrugu. Pokrenula je akciju „Budi saosećajan“ kako... Read more »

Vladimir Mičić, profesor: Izdavačka delatnost Zadužbine “Nikolaj Timčenko”

Излагање на округлом столу  Издавачка делатност библиотека и сродних институција, Народна библиотека  „Радоје Домановић”, Лесковац, 2. децембар 2023. Danilo Kocić, novinar: Nikolaj Timčenko – život i misao, Leskovac 2024. Од времена када... Read more »

Biljana Mičić: Nikolaj Timčenko – neumorni kulturni i književni pregalac

Биљана Мичић: Неуморни културни и књижевни прегалац. Николај Тимченко, Књижевна баштина Лесковца (прир. Предраг Стајић), Лесковачки културни центар / Задужбина „Николај Тимченко“,  Лесковац 2007. Лесковац није имао писца који би по снази... Read more »

Dr Nataša Dimitrijević, književnica: “Zapisi”

Ružno se ponašate prema ljudima, a potom tvrdite kako su svi ljudi loši. Sreća je pa ne moramo upoznavati ljude i tumačiti njihov karakter kada oni sami, vremenom, pokazuju i otkrivaju ko... Read more »

Dr Milica Kulić: Primer za ugled, kratka biografija

BEOGRAD: Dr Milica Kulić – primer za ugled. Evo kratke biografije. Obrazovanje Doktorske studije: Kultura i mediji, Fakultet političkih nauka u Univerziteta u Beogradu,2010-2016 (doktorirala na temi Građansko i profesionalno novinarstvo u... Read more »

Dr Vukadin Ristić: Predsednici Podružnice Srpskog lekarskog društva u Leskovcu

ПРЕДСЕДНИЦИ ПОДРУЖНИЦЕ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА У ЛЕСКОВЦУ – Од 1947. до 2015. године, председници Подружнице Српског лекарског друштва у Лесковцу били су: др Раде Свилар (1947 – 1949), др Алојз Будимир (1949... Read more »

SJAJNI UMETNICI: Bratislav Anđelković – Bata, iz Vučja i Nebojša Ilić -Ilke, iz Vlasotinca, oduševili publiku

МЕДВЕЂА – Изложбом „Кажу да камен може да проговори“ и филмским остварењем “Камен древног сневача”, представили су се публици у Културном центру у Медвеђи сликар Братислав Анђелковић, познатији као Бата из Вучја,... Read more »

Danilo Kocić, novinar: Kratka istorija Leskovca – Leskovačka gimnazija (XII)  

ЛЕСКОВАЦ – ЛЕСКОВАЧКА ГИМНАЗИЈА – Радош Требјешанин, који је са др Сергијем Димитријевићем, Храниславом Ракићем и мр Слободаном Младеновићем учествовао у стварању, како и сам пише, ,,импозантне књиге’’ ,,Сто година Гимназије у... Read more »

Jedinstvo: Napadnut sveštenik u centru Prizrena

Нападнут свештеник у центру Призрена, Епархија осудила инцидент. У центру Призрена јутрос је нападнут свештеник, а како је саопштено из косовске полиције осумњичени за напад је приведен и одређено му је задржавање... Read more »

Prof. dr Dragomir S. Radovanović: “Književne teme mojih dela 3”

Konačno mi je stigla treća knjiga iz ove edicije koja je trebalo da stigne do kraja prošle godine. Uprkos svemu, ispuniće plan ali sa zakašnjenjem. Ipak se zahvaljujem recenzentu i štamparu. Prof.... Read more »

Predrag Filipović: Odlični rezultati AK “Vlasotince” na prvenstvu za starije i mlađe pionire

VLASOTINCE. – Proteklog vikenda po atletskom programu bila su državna prvenstva na starije i mlađe pionire u atletskoj dvorani na Banjici. Naš klub predstavljale su 3 hodačice na 2000m. Iako mlađe pionirke,... Read more »

Jedinstvo: Pretnje nožem i uznemiravanje srpskih dečaka u Lapljem Selu

Двојица Албанаца пресрела су аутомобилом групу од петорице српских малолетника у Лапљем Селу код Грачанице и уз псовке и претње ножем, од деце су тражии да кажу да је њихов председник Хашим... Read more »

Jedinstvo: Gorancima uskraćeno da imaju opštinu

Док у свим европским државама, а нарочито онима које су у Европској унији, етничке заједнице чине богатство тих држава, онако како је прописано правилима ЕУ и ОЕБС-а, дотле на самозваном Косову етничка... Read more »

Leskovac: Veliko interesovanje za nastup Ivana Bosiljčića

LESKOVAC. – Budući da su za nastup Ivana Bosiljčića 7. marta sve karte rasprodate u rekordnom roku a usled ogromnog interesovanja publike, Leskovački kulturni centar obaveštava javnost da je dogovoreno održavanje dodatnog... Read more »

Medveđa: Udruženje guslara i pisaca epske poezije “Gornja Jablanica”, kratka istorija

Удружење гуслара и писаца епске поезије “Горња Јабланица” из Медвеђе, основано 15. децембра 2001. године на иницијативу групе заљубљеника у еп и прегалаца очувања народне традиције и својих корена. Иако настало у... Read more »

Leskovac: Oštećeno nekoliko grobnica na romskom groblju

Romsku zajednicu u Leskovcu tokom ove nedelje uznemirilo je nedelo NN počinioca koiji su oskrnavili nekoliko grobnica i oštetili nadgrobne spomenike i ploče na romskom groblju koje se nalazi na Jajnskom putu... Read more »

Vozio “opel astru” sa 4,01 promila alkohola u krvi!

Припадници саобраћајне полиције у Панчеву искључили су из саобраћаја тридесетшестогодишњег мушкарца који је управљао аутомобилом „опел астра“ са 4,01 промила алкохола у организму. Одређено му је задржавање и против њега је поднета... Read more »

Mira Đermanović, leskovačka spisateljica: “Tekne li ti neki put”, iz knjige “Leskovčani i ja”

ТЕКНЕ ЛИ ТИ НЕКИ ПУТ Текне ли ти, неки пут, да си ми дужан остаја? За све овеј године, видеја ли си неки пут, да имаш два срца? Једно срце лупа а... Read more »

Uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су Д. Д. (1970) запослен на радном месту... Read more »

Nevene Hadži-Kostić: “Samo da vam kažem…”

Samo da vam kažem: Uopšte nije štos da, kada izadješ u šetnju, stalno gledaš ispred nogu, paziš gde hodaš, plašiš se za sopstvenu bezbednost! Naročito ako je u pitanju centar čaršije i... Read more »

Leskovac: Pobeda Dubočice 54

Лесковaчки рукометаши вечерас су савладали екипу Динама из Врања. Домаћини су били у вођству у току целе вечери и Дубочица 54 је утакмицу завршила резултатом 35:23. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан... Read more »

Jedinstvo: Aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji

Aktuelno na Kosovu i Metohiji. Vidti najnoviji broj lista Jedinstvo O v d e  Три пута прогањана, али се увек враћа на Косово Read more »

Angelina Aćimović: Kada pomislim na budućnost, uplašim se, ali znam da moram biti optimistična

  Treći pismeni zadatak rađen 23.03.2023. Hoće li budućnost imati junake? Mi možemo samo da pretpostavimo hoće li ili neće budućnost imati junake. Niko ne može sigurno da zna. Ko su uopšte... Read more »

Medveđa: Udruženje guslara i pisaca epske poezije “Gornja Jablanica”

Удружење гуслара и писаца епске поезије “Горња Јабланица” из Медвеђе, основано 15. децембра 2001. године на иницијативу групе заљубљеника у еп и прегалаца очувања народне традиције и својих корена. Иако настало у... Read more »

Turistička organizacija Vlasotince: Leto na Vlasini – Međunarodni sajam u Beogradu

Turistička organizacija opštine Vlasotince promoviše Leto na Vlasini, na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji traje do nedelje 25. februara. Slogan ovogodišnjeg sajma je “Avantura počinje ovde”, a turistički poslenici iz Vlasotinca... Read more »

Mira Đermanović, pesnikinja: “Radne akcije”, na “leskovačkom govoru”

РАДНЕ АКЦИЈЕ. – Млади људи можда неће верујев, било је и овој. Кој оће, добровољно иде на рад. Градиле се зграде, путеви, пруге. Работиш и дружиш се. А тој беше Југославија, голема... Read more »

Danilo Kocić, publicista: Priča o Leskovcu – istorija nade i – bola!

Прича о Лесковцу је, углавном, историја наде и – бола. Тешко је описати живот једнога краја, јер се не смеју да забораве сузе у којима су испричане тужне странице не само Лесковца, него и Србије.... Read more »

Dom kulture Grdelica: Promocija zbirke “Nevreme”, autorka Marija Popović

Промоција друге збирке песама “Невреме” младе власотиначке песникиње Марије Поповић. У програму ће учествовати: директор власотиначке библиотеке Срба Такић, песникиња Светлана Пешић и други. Уторак 27. фебруар 2024. године, почетком у 18... Read more »

Narodna biblioteka “Desanka Maksimović: “Veče sećanja na stvaraoce iz Vlasotinca”

Власотиначка библиотека и Књижевни клуб „Росуља“ организовали су двадесетпрве вечери фебруара једно заиста људски топло окупљање око успомена на речи и слике преминулих стваралаца Власотинца, који су својим животом и делима обележили... Read more »

Narodna biblioteka “Radoje Domanović: “Laboratorija malih kulturnih programa

Народна библиотека „Радоје Домановић“ је током фебруара 2024. године узела учешће у пројекту „Лабораторија малих културних програма“, који је покренуло удружење младих КоЛАБ из Лесковца у оквиру БОЛД програма. БОЛД програм спроводе Амбасада... Read more »

Leskovac: Gradonačelnik Cvetanović na svečanosti povodom proglašenja novog ambasadora Sportskih igara mladih

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаности поводом проглашења новог амбасадора Спортских игара младих, у Сава центру – немачке фудбалске легенде Карла Хајнца Румениге. Свечаности је присуствовао и градоначелник Лесковца др... Read more »

Nevenka Hadži Kostić: “Danas mi je rođendan…”, priča

He, he! Danas mu je rodjendan… pa da ispričamo priču.. …… 15. Maj ’85. Ja mlada, ali umorna kao pas. Radilo se od 6 h… dakle, budila sam se u 4.20 ,... Read more »

Leskovac: Isplaćena sredstva za nabavku kompjutera za potrebe Centra za socijalni rad

Након јучерашњих измирења обавеза за трошкове превоза за запослене у области образовања и једнократне новчане помоћи корисницима Центра за социјални рад, данас су из буџета града Лесковца исплаћени трошкови превоза за запослене... Read more »

Vlasta Cenić, profesor i pesnik: Zbirka poezije “Čuvarkuća” i ja putujemo Srbijom

Збирка поезије „Чуваркућа“ и ја путујемо Србијом и децу чувамо од нечитања. На Међународни дан матерњег језика посетили смо библиотеке у Лесковцу и Вучју. Хвала организатору – Народној библиотеци „Радоје Домановић“ из... Read more »

Leskovac: Festival prava i socijalne zaštite 2024.

Данас је у хотелу Бавка голд почео Фестивал права и социјалне заштите 2024. у организацији Удружења правника Аргумент. Скуп је у име градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића отворила заменица др Лидија... Read more »

Leskovac: Isplaćeni troškovi prevoza za zaposlene u obrazovanju

Данас је из буџета града исплаћена сума од 3.997.428,44 динара за трошкове превоза за запослене у области образовања, и то за запослене у основном образовању 2.662.881,40 динара, док је за запослене у... Read more »

Veran Matić, predsednik UO ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinarа: Otvoreno pismo gradonačelniku Vranja

Poštovani gospodine Milenkoviću i Aritonoviću, U Vranju je 20. februara održan sastanak Stalne redne grupe za bezbenost novinara, sa novinarima, tužiocima i predstavnicima MUPa, Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Više od četrdeset učesnika... Read more »