Udruženje “Leskovačke Romkinje”: “Dečiji brak nije romska tradicija”

Loading

Udruženje „Leskovačke Romkinje“ ispred Romske ženske mreže Republike Srbije, realizovalo je okrugli sto sa ciljem formiranje mreže podrške u oblasti javnog zagovaranja za dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti u okviru kojeg su potpisali Protokol o saradnji sa relevantntnim lokalnim akterima za prevenciju dečijih brakova na teritoriji grada Leskovca.

Udruženje Romkinja Osvit kao predsedavajuća organizacija Romske ženske mreže Republike Srbije nosilac je projekta „Dečiji brak nije romska tradicija“ uz podršku Švajcarske razvojne agencije u okviru ACT programa, kao i OAK i TRAG fondacije, koji realizuje program javnog zagovaranja za unapređenje položaja romskih devojčica na lokalnom i nacionalnom nivou u Republici Srbiji.

„Realizacijom kampanja, sastanaka, okruglih stolova i konferencija javno zagovaramo za dopunu i izmenu normativno strateškog okvira za suzbijanje dečijih brakova. Upućivanjem dopisa, inicijativa nadležnim Ministarstvima sa preporukama doprinosimo rešavanju ove negativne prakse u društvu i zaštiti i ostvarivanju dečijih prava romskih devojčica i dečaka“, kazala je Laura Saitović predsednica udruženja „Leskovačke Romkinje.“

Ovaj tekst sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje. Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: